TU IRGI ANARCHISTAS      Š. m. vasario 5 d. partijos „Frontas“ žiniasklaidos organas frontopartija.lt paviešino tūlo Arūno Daugėlos straipsnį „Anarchistai žengia“, kuriame asociacija „Netylėk“ ir judėjimas „Pasaulio piliečiai“ atstovai, oficialiai prisiėmę atsakomybę už sausio 16-osios įvykius, klaidingai tapatinami su anarchistais. Tam pasitelkiamas vienintelis argumentas apie kosmopolitinį anarchistų ir „Pasaulio piliečių“ pobūdį: „Kosmopolitinis judėjimo pobūdis labiau primena anarchistų judėjimą“. Nebūtų keista, kad sekant tokia logika, judėjimo „Pasaulio piliečiai“ atstovai būtų pavadinti stambiojo kapitalo agentais, nes tarptautinių korporacijų bosai iš esmės yra daug kosmopolitiškesni už anarchistus.

 

      Dar didesnį keistumo pojūtį sukelia teiginys apie „fiktyviąją anarchistų judėjimo pusę, kuri siejama su spec. tarnybų operacijomis“. Ką autorius turėjo omenyje įmantriai susukdamas tokią neaiškią frazę? Kad anarchistai susiję su slaptosiomis tarnybomis?

 

      Kaip nebūtų keista, autorius šį kartą teisus, bet ne tokia prasme, kokia galbūt norėtų: Lietuvos anarchistai susiję ne su užsienio, o su Lietuvos spec. tarnybomis, ir tik tiek, kad pastarosios šių metų pradžioje pradėjo Seimo liberalų sajūdžio frakcijos inspiruotą portalo anarchija.lt tyrimą. Savo ruožtu man kyla įtarimas, kad autorius tiesiog pasidavė valdančiųjų inspiruotai „raganų medžioklei“ ir vieno sukto žmogaus primestai frazeologijai, pudrinančiai smegenis tokiomis dviprasmėmis formuluotėmis, kaip „kas galėtų paneigti, kad...“?

 

Judėjimą „Pasaulio piliečiai“ Arūnas Daugėla vadina „įtartinu“, įtartina jam ir judėjimo atstovų prisiimta atsakomybė, o patys atstovai – „neaiškūs“. Jei autoriui kažkas neaišku ir kelia įtarimą, tai jis, prieš užversdamas skaitytoją savo spėlionėmis, galėtų bent pasiaiškinti – asociacijos „Netylėk“ ir judėjimo „Pasaulio piliečiai“ atstovai neslepia nei savo pavardžių, nei mobiliųjų telefonų numerių.

 

Redakcinė portalo anarchija.lt kolegija niekaip nesusijusi su asociacija „Netylėk“ ir judėjimu „Pasaulio piliečiai“. Esu įsitikinęs, kad šių judėjimų vadovai net nežino apie anarchistų egzistavimą Lietuvoje. Todėl keista, kad frontininkai publikuoja tokius neargumentuotus, vien gandais ir spėlionėmis paremtus paskvilius.

 
Darius Pocevičius

anarchija.lt redakcinės kolegijos narys

2009 02 06