anarchistiniai ledai        Kelkraštyje stabtelėjęs ledų furgonas atrodė kažkaip keistai. Proletariškas spalvų derinys, išpuoselėta vairuotojo apranga ir nuginkluojanti šypsena, lietingą penktadienio popietę siūlanti nemokamus ledus, kėlė įtarimą. Buvo siūlomi karameliniai, vyšniniai, vynuoginiai ir tropiniai ledai. Tačiau dešinioji meniu pusė siūlė priedus, kurie vadinosi „Žinok savo teises”, „Anarchija”, „Patarimai protestuotojui”, „Juodosios panteros” ir „Graffiti išlaisvinimas”. Taip pat čia buvo faktų apie „Halliburtoną” ir „Patriotų aktą” rinkiniai. Furgono viduje, šaldytuve telpa ne tik ledai, bet ir dujokaukės, o šalia esančiose lentynose glaudžiasi protestuotojų susidūrimų su policija metu reikalinga įranga. Ledų gamybos inventoriaus nėra daug, nes vietą užima spintelės su policijos prievartos dokumentiniais filmais, ibuprofeno tabletėmis nuo galvos skausmo gavus smūgį policininko lazda ir lietpalčiais, skirtais apsiginti nuo vandens patrankų ar gaisrininkų žarnų. Taip pat čia yra rinkinukai pipirinių dujų neutralizavimui, kontrpriemonės prieš policijos ginklus – vandens balionai ir darbinės pirštinės.

 

„Pirštinės reikalingos, jei nori neapsideginti rankų, kai mesi policijai atgal ašarinių dujų granatą”, – aiškina 34 metų Aaronas Gachas. Jis dėvi ploną kaklaraištį, juodai-baltus jojiko batus, uniformą su užrašu „Menas” vietoje vardo ir baltą kapitono kepurę su užrašu „Taktinės ledų pajėgos”.

 

anarchy ice cream 1

 

Anarchistinį ledų furgoną Gachas vadina „Policijos mobilių pajėgų alter ego”. Gachas yra vienas iš Taktinės Magijos Centro, įsikūrusio Ouklande (Kalifornijos valstija, JAV) narių. Centras skatina pozityvius socialinius pokyčius atakuodamas galios pasireiškimus asmeniniuose, bendruomeniniuose ir tarptautiniuose frontuose. Grupė naudoja iš menininkų, magų ir nindzių pasiskolintus metodus.

 

Furgonas platina progresyvių grupių leidinius, skatina politinį mastymą ir kviečia priešintis „Didžiojo brolio” retorikai. Furgonas puikiausiai tinka stebėti policijos veiksmus demonstracijų metu ir ginti protestuotojus. Dažnai policija apsigauna ir pati padeda pravažiuoti pro kelių blokadas. Jame yra policijos radijo bangų skaneris, GPS prietaisas, 16 skaitmeninių kamerų su labai jautriais mikrofonais, galinčiais įrašinėti ir tuoj pat perduoti protestų ar policijos veiksmų vaizdus.

 

anarchy ice cream 2

 

Nuo 2005 metų furgonas dalyvavo daugybėje įvykių visoje šalyje. Kartais jis bazuojasi kur nors pakraštyje, kartais atsiduria priešakinėse linijose. Gachas sako, kad jo dar nebuvo suėmę, bet daugybę kartų teko ginčytis su policininkais. Pareigūnai yra kratę furgono šaldytuvus ir lentynas, o vienos protesto demonstracijos metu persirengęs policininkas paprašė jo gauti ginklų ir sprogmenų. „Žinoma, jie negavo ledų”, – šypsodamasis sako Gachas.

 

Gachas prisimena, kad pirmoji jo klientė buvo maža senučiukė, kuriai prie ledų pasiūlius ką nors daugiau, ji užsiprašė „Anarchy”, „Black Panthers” ir „Earth first”. Gachas jai tada atsakė: „Vieną minutėlę...”

 

Taktinės magijos centro tinklapis www.tacticalmagic.org

 

Pagal cityroom.blogs.nytimes.com parengė RB

2009 04 14

 

 

                  {youtube}CkBKzxfhAgM{/youtube}