naciu zudikas        Balandžio 16 d., ketvirtadienį, Maskvos tarpregioninė transporto tyrimų valdyba pranešė, kad baigta tirti byla dėl trijų skinhedų, „valiusių“ Pamaskvės elektrinius traukinius nuo kitataučių, nužudymo. Prieš metus, 2008 m. kovo 26 d., netoli Kolomnos geležinkelio stoties apie 10 fašistuojančių skinhedų užpuolė du tadžikus ir ėmė juos mušti. Staiga pasirodė užpultųjų bičiulis ir puolė jiems į pagalbą peiliu. 20-metis neonacis Maksimas Danilinas žuvo vietoje, du skinhedai – 20-metis Sergejus Čuprovas ir 18-metis Dmirtijus Samoilovas – mirė ligoninėje, o likusieji išsilakstė. Tyrimas nustatė, kad nuo užpuolikų savo tautiečiams padėjo apsiginti 26 metų gastarbeiteris iš Tadžikistano Sandžonas Radžabovas. Paskelbta tarptautinė jo paieška. Tyrėjų duomenimis, šiuo metu S. Radžabovas gyvena savo tėvynėje.

 

„Tai įvyko 2008 m. kovo 26 d., apie 15:35 val. Golutvino geležinkelio stotelėje. Kitataučius puolę jaunuoliai priklausė skinhedų grupuotei, kuri tą dieną elektriniuose traukiniuose vykdė vadinamąjį „valymą“. Jų buvo nuo aštuonių iki dešimties. Nacionalistai pamatė ant geležinkelio platformos stovinčius du tadžikus ir ėmė juos mušti. Ir tada iš kažkur išniro trečias tadžikas, Radžabovas“, – pasakojo transporto tyrimų valdybos atstovė spaudai Tatjana Morozova, – „Pasirodė, kad atskubėjęs žemiečiams į pagalbą tadžikas turėjo peilį, kurį tuojau paleido į darbą. Tyrėjai mano, kad Radžabovas smūgiavo peiliu, siekdamas skinhedus nužudyti, o ne sužeisti ar išgąsdinti. Skinhedas Danilovas, kuris žuvo pirmasis, irgi turėjo peilį, tačiau juo pasinaudoti nespėjo.“

 

Palikęs krauju srūvančius skinhedus gulėti ant platformos, Radžabovas pasišalino iš įvykio vietos. Likę sveiki nacionalistai irgi išsibėgiojo. Sužeistus skinhedus rado praeiviai, kurie iškvietė miliciją. Operatyvininkai konstatavo Danilino mirtį, o Čuprovą ir Samoilovą tuojau pat nugabeno į centrinę Kolomnos ligoninę. Ligoninėje jie netrukus mirė, nes neteko daug kraujo. Netrukus po šio įvykio nacionalistų interneto portaluose pasirodė žinutės, kad visi trys užpuolikai buvo CSKA futbolo klubo sirgaliai.

 

S. Radžabovas apkaltintas žmogžudystėmis, jam iškelta baudžiamoji byla pagal RF BK 105 straipsnį. Prieš metus Radžabovas turėjo nuolatinę gyvenamąją vietą Kolomnoje, kurioje buvo laikinai priregistruotas. Bylą tiriantys pareigūnai 2008 m  spalį paskelbė tarptautinę paiešką. Naujausiais duomenimis, kaltinamasis šiuo metu gyvena Tadžikistane. „Rusija su Tadžikistanu turi pasirašiusi dvišalę sutartį. Jei Tadžikistano teisėsaugos organai Radžabovą suras, neturėtų iškilti problemų su jo perdavimu Rusijai“, – sakė Tatjana Morozova.

 

Pagal www.gazeta.ru parengė en arche

2009 04 17