balsuok pries visus        Artėja prezidento ir Europos Parlamento (EP) rinkimai. Lietuvos tauta rinks naujus EP narius ir prezidentą. Nors Lietuvoje sunki padėtis, žmonės nusivylę politika ir politikais, giliai viduje nebesitiki, jog rinkimuose dalyvaujantys kandidatai į prezidentus vykdys gerąsias permainas ar pagrįstai abejoja EP narių įtaka Lietuvos politiniam gyvenimui, tačiau vis tiek negalima būti abejingais savo krašto likimui. Juk aukšti pareigūnai norėdami gali daug gero nuveikti Lietuvos žmonėms. Tačiau tam, kad bent dalį savo pažadų jie įvykdytų, reikia išrinkti tinkamus ir suinteresuotus žmones. Lietuvos piliečių aktyvumas ir rūpestis savo krašto gerove yra vienas svarbiausių stimulų politikams dirbti, todėl kviečiu būtinai ateiti ir balsuoti rinkimuose.

 

Pirmasis prezidento rinkimų turas vyks 2009 m. gegužės 17 d. Šis gegužės sekmadienis gali būti svarbus persilaužimas į gerovės valstybę, tačiau viskas priklauso nuo rinkėjų valios.

 

Aš, kaip ir daugelis jūsų, nesitikiu gerųjų permainų nei iš vieno kandidato į prezidentus. D.Grybauskaitės reitingai po kovo mėnesio pakilimo smarkiai nukritę ir dabar palaikomi galingų valdžios jėgų. Šalies gatvėse (plačiojoje masėje), mano pastebėjimu, D.Grybauskaitės palaikymas tik teorinis, nes žmonės nori turėti viltį.

 

Šias viltis kursto tam tikros jėgos. Kiti kandidatai šiuo metu atlieka statistų vaidmenį, nes dauguma piliečių jų ne tik nepalaiko, bet netgi absoliučiai nepasitiki. Iš jų geriau atrodo tik tie kandidatai, kurie turi kurios nors oligarchinės grupės palaikymą. Oligarchinės grupės jiems padeda suformuoti priimtinesnį įvaizdį. Tai kodėl reikia eiti į rinkimus ir balsuoti?

 

Tam, kad parodytume valdžiai, jog neketiname taikstytis su dabar vykdoma oligarchijos politika. Mes norime keisti Lietuvos politikos kursą! Mūsų šalyje per mažai skriaudžiamųjų protestų ir dažnai neprasmingas balsavimas rinkimuose.

 

Tuo, žinoma, naudojasi valdantysis oligarchinis sluoksnis. Tai reikia keisti. Todėl kviečiu pirmame prezidento rinkimų ture sugadinti biuletenį. Biuletenio sugadinimas reiškia, kad rinkėjas nemato prasmės rinktis kandidatą, todėl renkasi protesto formą prieš visą politinę sistemą, tai yra užbraukia visus kandidatus.

 

Tokiu būdu rinkėjai streikuoja, kad valdžia atkreiptų dėmesį į jų vargus, sunkią padėtį ir keistų netinkamą šalies valdymą ir politinę sistemą. Rinkėjai, kurie neateis į rinkimus, parodys tik savo abejingumą, kantrumą, nuolankumą ir galbūt nusivylimą kandidatais. Kadangi neaktyvūs rinkėjai plaukia pasroviui, jie valdžiai nepavojingi.

 

Pavojingi tik tie, kurie netingi nueiti į rinkimų apylinkę ir pareikšti protestą. Dar daugiau – tai ženklas valdžiai, kad tokie piliečiai nepatingės nueiti prie Seimo, Vyriausybės ir kitų valdžios pastatų pareikšti nepasitenkinimą vykdoma politika.

 

Jeigu protestuojančių rinkėjų bus pakankamai daug, esu įsitikinęs, kad pajutusios grėsmę monopolijos, oligopolijos ir įvairūs karteliai mažins kainas vartotojams ir gerins sąlygas tiekėjams, o valdžia švelnins politiką. Smulkiajam ir vidutiniam verslui bei gyventojams bus lengviau išgyventi ekonomikos nuosmukio laikotarpiu, nes oligarchija ir monopolijos bus priverstos prisiimti dalį krizės kaštų.

 

Europarlamento rinkimuose kviečiu rinktis kandidatus ir neprotestuoti, nes biuletenio užbraukimas (sugadinimas) reikš nepasitenkinimą ir protestą Europos Sąjungai. Tai gali sukelti tarptautinį skandalą. Susipriešinimas su Europa mums šiuo metu nieko gero neduos. Tik pasunkins šalies ekonominę padėtį. Prezidento rinkimų antrajame ture, jeigu jis įvyks, kviečiu balsuoti laisvai. Po rinkėjų protesto kitame ture išrinktas prezidentas turės savo darbais įgauti rinkėjų pasitikėjimą ir išsklaidyti visas abejones.

 

Gerbiu rinkėjų nuomonę, todėl tikiu, kad jie išrinks geriausią kandidatą iš kandidatuojančių, kuris ir taps Lietuvos prezidentu. Šiuo metu konstatuojamas liaudies nepasitenkinimas valdžia, politikais, korupcinė ir oligarchine sistema. Koks didelis yra nepasitenkinimas bus galima spręsti po 2009 m. gegužės 17 d. įvyksiančių rinkimų.

 
lrytas.lt
2009 05 13