clipper-fist       Ankstų 2010 rugsėjo 3 dienos rytą Baltarusijos Respublikos KGB ir milicijos darbuotojai areštavo kelis žmones, kurie įtariami sąsajomis su incidentu Rusijos atstovybėje Minske rugpjūčio 30 d. Šis sulaikymas priminė pagrobimą, nes apie jį teisėtvarkos organai nepadarė jokio pareiškimo. Sulaikytųjų draugai ir giminaičiai ilgai neturėjo jokių žinių apie suimtųjų buvimo vietą.

 

       Vėliau tapo žinoma, kad sulaikytieji apklausiami Minsko izoliatoriuje Okrestinoje.

 

       Šiandien suėjo 72 valandos po asmenų sulaikymo. Baltarusijos įstatymai per tiek laiko reikalauja arba sulaikytuosius paleisti, arba pateikti jiems kaltinimus.

 

       Šiandien niekas iš sulaikytųjų nebuvo paleistas. Nepaisant to, kad niekam nebuvo pateikti kaltinimai, suėmimas pratęstas dar trims dienoms. Okrestinos izoliatoriuje yra septyni mūsų draugai: Igoris Bogačekas, Valerija Chotina, Sergejus Chotinas, Sergejus Sliusaras, Nikolajus Didokas, Aleksejus Žinglerovskis, Aleksandras Franskevičius ir Antonas Laptenokas.

  

       Taipogi šiandien, 2010 m. rugsėjo 6 d. 12 valandą Minske teisėtvarkos organų bendradarbiai dėl tos pačios bylos sulaikė Tatjaną Semeniščevą. Jos bute irgi buvo atlikta krata, konfiskuotas telefonas ir informacijos kaupikliai.

  

       Pratęsus sulaikymo terminą, tapo aišku, kad valdžia neturi jokių įrodymų dėl mūsų draugų sąsajų su incidentu! Todėl mes reikalaujame nedelsiant paleisti visus suimtuosius.

  

       Areštai prasidėjo po to, kai 2010 m. rugsėjo 2 d. Baltarusijos indymedijos tinklalapyje  pasirodė iki tol nežinomos anarchistų grupęs „Druzja svobody“ (laisvės draugai – E.B) pareiškimas apie tai, kad grupė prisiima atsakomybę už Rusijos atstovybės apmėtymą Molotovo kokteiliais.

  

       Greitai ta publikacija buvo išimta, kaip galimai netikra.

  

       Verta pažymėti, kad indymedia nėra įprastas interneto naujienų šaltinis su aiškiai apibrėžta redakcija ir redakcine politika. Tai laisvo publikavimosi šaltinis, kur naujienų skiltį formuoja skaitytojai. Rugsėjo 2 dienos pareiškimas apie atsakomybę už incidentą Rusijos atstovybėje, kaip ir bet kurios kitos naujienos Baltarusijos Indymedijoje, galėjo buti paskelbtas neturint jokių tinklalapio vartotojo privilegijų ir techninių žinių. Pakanka užsiregistruoti, ir iškart galima publikuoti bet kurią naujieną.

  

       Verta pažymėti dar ir tai, kad anarchistu šiandien gali pasivadinti kiekvienas, ir tai, ar pareiškimas tikras, patikrinti gana sunku, nes Baltarusijos anarchistai neturi jokios aiškios organizacinės struktūros.

  

       Visa tai, žinoma, atveria galimybes įvairiausioms, manipuliacijoms, netgi specialiųjų tarnybų. Įtemptoje visuomeninėje ir politinėje aplinkoje prieš Baltarusijos Respublikos Prezidento rinkimuis, negalima atmesti tokių provokacijų galimybės.

  

       Priminsime, kad naktį iš rugpjūčio 30 į 31 į Rusijos atstovybės Minske teritoriją buvo mesti du buteliai su Molotovo kokteiliu, buvo sugadintas vienas automobilis, stovėjęs atstovybės teritorijoje. Niekas iš žmonių nenukentėjo. Rugsėjo 2 dienos rytą internete pasirodė pareiškimas kuriame iki tol nežinoma grupė ‚Druzja svobody“ pareiškė prisiimanti atsakomybę už incidentą. 2010 metų rugsėjo 3 dieną, maždaug 6 val. ryto, KGB ir milicijos bendradarbiai įsiveržė į butą, kuriame tuo metu buvo Valerija Chotina, Sergejus Sliusaras, Nikolajus Didokas, Aleksejus Žinglerovskis ir Aleksandras Franskevičius. Jie buvo suimti, taip pat išsivežti kompiuteriai ir literatūra. Taip pat buvo areštuoti Antonas Laptenokas ir Igoris Bogačekas. Visus juos įtaria prisidėjus prie incidento Rusijos atstovybėje naktį iš rugpjūčio 30 į 31. Šiandien, praėjus 72 valandoms po sulaikymo, jie turi būti paleisti, arba jiems turi būti pateikti kaltinimai. Kiek žinoma sulaikytųjų draugams, kaltinimai jiems nepateikti, o suėmimas pratęstas dar trims paroms.

  

       Areštuotųjų draugai ir artimieji.

  

       Susisiekite su mumis: minsksolidarity[eta]riseup.net

  

       Laisvę aktyvistams! Protesto laišką Generalinei prokuratūrai, Minsko GUVD , Baltarusijos Respublikos KGB. Baltarusijos Respublikos Prezidentui galima čia.

  

      Iš http://piter.indymedia.org vertė E.B.

      2010.09.11.