laisve baltarusijos anarchistams       Dėl stiprėjančių represijų prieš anarchistus ir socialinius aktyvistus, mes, represuojamųjų draugai ir artimieji, kviečiame dalyvauti solidarumo su baltarusių anarchistais akcijose 2010 metų gruodžio 10-13 dienomis. Mes manome, kad tik tarptautinės protesto akcijos gali priversti Lukašenką nutraukti masinius areštus ir politines bylas prieš N. Dedoką, A. Franckevičių ir M. Vetkiną.

 

Spalio mėnesį Austrijoje, Baltarusijoje, Vokietijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rusijoje, Serbijoje, Ukrainoje buvo surengtos akcijos dėl represijų prieš anarchistus ir kairiuosius aktyvistus Baltarusijoje. Ačiū už jūsų solidarumą! Akcijos padėjo išlaikyti dvasinę pusiausvyrą ne tik suimtiems, bet ir kitiems po represijų volu patekusiems aktyvistams.

 

Nikolajui Dedokui ir Aleksandrui Franskevičiui spalio mėnesį buvo pateikti kaltinimai pagal Baltarusijos Respublikos Baudžiamojo kodekso 339 str. 2 dalį („Chuliganizmas“, iki 6 metų). Nikolajui suėmimo terminas pratęstas iki kovo 3 dienos (nuo sulaikymo iki tos dienos praeis 6 mėnesiai). Iki kurio laiko sulaikytas Aleksandras, šiuo metu nežinome. Akivaizdu, kad siekiama, jog  kaltinamuosius teismas nubaustų ilgą laiką kalėti. Lapkričio 4-ąją buvo areštuotas Maksimas Vetkinas. Šiuo metu jis laikomas Minsko izoliatoriuje Volodarskio gatvėje, jį kaltina pagal tą patį straipsnį, kaip ir likusius areštuotus vaikinus – BR BK 339 str. 2 dalį (chuliganizmas).

 

Nikolajus Dedokas kaltinamas organizavęs antimilitaristinę eiseną, per kurią į Ginkluotų pajėgų generalinio štabo teritoriją buvo mestas dūminis užtaisas. Akcijos video.

 

{youtube}5iQ3kz0hVDM{/youtube}

 

Aleksandras Franckevičius, anot tardymo versijos, filmavo simbolinį milicijos atraminio punkto Soligorske užpuolimą, per kurį buvo išdaužtas vieno iš kabinetų langas. Jokios žalos patalpai nepadaryta.

 

Mes įsitikinę, kad Dedoko, Franckevičiaus ir Vetkino persekiojimas yra politinio pobūdžio – bet kuriuo atveju jiems pateikti kaltinimai yra pernelyg sunkūs. Mums žinoma, kad Baltarusijos spec. tarnybos glaudžiai bendradarbiauja su Rusija, manydamos, kad egzistuoja vieningas „ekstremistų“ tinklas. Tardytojau bando įbauginti kaltinamųjų draugus ir pažįstamus, siekdami juos užverbuoti bei priversti apšmeižti suimtuosius.

 

Tęsiasi nemotyvuoti anarchistų ir socialinių aktyvistų suėmimai. Po solidarumo akcijos Bobruiske, kada nežinomi asmenys apmėtė KGB pastatą Molotovo kokteiliais, 10-čiai parų buvo suimtas mūsų draugas Sergejus Sliusaras, kuriam taip ir nebuvo pateikti kaltinimai. Sergejus buvo sulaikytas vien dėl to, kad yra anarchistas ir, savo nelaimei, gyvena Bobruiske.

 

Spalio 27 dieną buvo sulaikytas Antonas Novikovas – muzikantas, turintis architekto profesiją. Neįmanoma tiksliai nustatyti, kiek žmonių patyrė spec. tarnybų spaudimą, bet jų daugiau nei penkiasdešimt, jie gyvena septyniuose Baltarusijos miestuose. Dar du mūsų draugai slapstosi nuo Baltarusijos spec. tarnybų. Mes manome, kad artėjant Baltarusijos prezidento rinkimams, numatytiems gruodžio 19 dieną, spec. tarnybų aktyvumas tik didės – jie nori nusipelnyti eilines žvaigždutes antpečiuose.

 

Vieningų veiksmų dienomis renkite akcijas per oficialius ir kultūrinius renginius, susijusius su Baltarusija, taipogi prie Baltarusijos Respublikos atstovybių ir konsulatų, reikalaukite susitikimo su oficialiais atstovais ir įteikite jiems peticijas. Tinkamas pretekstas akcijoms gali pasitarnauti bet kokios baltarusiškos kompanijos, prekės ar renginiai.

 

Įtraukite į akcijas vietinius žmogaus teisių gynėjus ir kartu kelkite politinio persekiojimo Baltarusijoje problemą. Siekite, kad žiniasklaida rašytų apie padėtį Baltarusijoje. Taipogi galite atsiųsti solidarumo laišką mūsų elektroniniu adresu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., mes jį perduosime vaikinams. Arba rašykite tiesiog į tardymo izoliatorių adresais:

г. Минск, 220050, ул. Володарского д. 2, СИЗО-1, к.42, Дедку Николаю.

г. Минск, 220050, ул. Володарского д. 2, СИЗО-1, к.46, Францкевичу Александру

 

Baltarusijos anarchistų juodasis kryžius, sulaikytųjų draugai ir artimieji

Versta iš www.avtonom.org
2010 11 12