melagiu ir kvailiu diena       Iš šventinių dienų sąrašo siūloma išbraukti Kūčias ir įtraukti balandžio 1 dieną – Melagių ir Kvailių dieną. Tokį pasiūlymą Darbo kodekso pataisai Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys Žilvinas Šilgalis.

 

„Apklausų duomenimis, maždaug 80 proc. gyventojų Lietuvoje laiko save katalikais, tačiau tik 4,9 proc. iš jų kas sekmadienį eina į bažnyčią. Tokiems žmonėms viena didžiausių ir svarbiausių švenčių metuose – Melagių diena. Iš šventinių dienų sąrašo išbraukus Kūčias ir įtraukus Balandžio 1-ąją, bendras švenčiamų dienų sąrašas nepadidės, nereiks papildomų biudžeto ir verslininkų lėšų bei nesumažės žmonių darbo užmokestis“, – sako siūlymo autorius Ž. Šilgalis. Kūčios Lietuvoje švenčiamos gruodžio 24 dieną.

 

Darbo kodekso papildymo projektą, kuriame Melagių ir Kvailių dieną siūloma paskelbti nedarbo diena, šių metų spalio 15 d. Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos nariai Edvardas Žakaris, Jonas Juozapaitis, Edmundas Jonyla, Bronius Pauža ir Mindaugas Bastys. Dėl siūlymo Melagių ir Kvailių dieną paskelbti šventine diena Seimo valdyba paprašė Vyriausybės išvados. Toks prašymas suformuluotas atsižvelgus į Seimo statutą bei Seimo Biudžeto ir finansų, Socialinių reikalų ir darbo bei Teisės ir teisėtvarkos komitetų siūlymus.

 

Premjeras Andrius Kubilius yra pareiškęs, kad norint laisvos dienos per Melagių ir Kvailių dieną, reikėtų svarstyti, kokios kitos šventinės dienos atsisakyti. Pasak Premjero, reikia siekti, kad „neatrodytume kaip tauta, kuri nelabai mėgsta dirbti, bet mėgsta švęsti“.

 

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė teigia pritarianti siūlymams Melagių ir Kvailių dieną paskelbti nedarbo diena. „Kadangi pati esu moteris, visiškai pritariu, kad Melagių ir Kvailių diena būtų nedarbo diena, todėl, kad ypač tiems, kurie nuolat meluoja ir kvailina žmones, Melagių ir Kvailių diena yra viena iš tokių reikšmingiausių metų dienų, kai šeima susėda prie bendro stalo“, – trečiadienio rytą interviu „Žinių radijui“ sakė I. Degutienė.

 

Pasak parlamento vadovės, sprendimas dirbti ar nedirbti Melagių ir Kvailių dieną turėtų būti paliktas ne darbdavio ir darbuotojo susitarimui, o reglamentuotas įstatymu, kaip tai buvo padaręs tuometis Seimas 1924-aisiais.

 

„Tai (Melagių ir Kvailių dienos paskelbimas nedarbo diena – ELTA) būtų ir savotiškas grįžimas prie mūsų senos istorijos išlaikant visas tradicijas. Manau, kad Lietuvoje gal 90 proc. pritartų tokiam įstatymui. Aš tikrai būsiu ta, kuri balsuos už šį įstatymą ir, jeigu pavyks mums iki šitų Kūčių tai padaryti, tai tikrai bus tam tikras šviesulys, jog Melagių ir Kvailių dieną turėsime laisvą“, – komentavo Seimo pirmininkė. I. Degutienė sakė, kad tokiu atveju už Melagių ir Kvailių dieną būtų galima atidirbti kitą dieną.

 

Šis pranešimas yra tiksli „Delfi“ straipsnio kopija, atlikta ištaisius jame grubias logines klaidas

 
a.lt info, 2010 11 26
 
uzdrausti geguzes 1