anarchija.lt
POLITIKA

       AR BIRMOS DEMOKRATINIS JUDĖJIMAS NETAPS NYKŠTUKU NAFTOTIEKIŲ KARUOSE?

       Šios savaitės karščiausios naujienos plaukia iš Birmos. Maždaug 100 tūkst. protestuotojų, kuriems vadovavo budistai vienuoliai, rugsėjo 24 dieną patraukė į demonstraciją Rangūno gatvėmis. Tai – didžiausia demonstracija nuo 1988-ųjų, kai demokratinis judėjimas buvo brutaliai numalšintas karinio režimo. Slaptose nuotraukose ir video medžiagoje vaizduojami tūkstančiai civilių, žygiuojančių kartu su vienuoliais ir šaukiančių „Do-aye!“ – „Tai mūsų užduotis“. Šį šūkį buvo galima girdėti ir 1988-aisiais. Rugsėjo 22-ąją daugiau nei pusė tūkstančio žmonių žygiavo pro sulaikytos demokratų lyderės Aung San Suu Kyi namus (jai skirtas namų areštas), ir ji jiems pasirodė pirmą kartą per keturis metus. Aktyvistai protestavo prieš Indijos naftos ministro Murli Deora vizitą į Rangūną. Šis ministras su Birmos valdžia turėjo apsvarstyti energetikos kooperaciją, naujus kontraktus tarp Birmos ir Indijos firmų dėl trijų giliai vandenyje esančios naftos tyrinėjimo blokų. Protestuotojai, tarp kurių buvo ir mokyklinio amžiaus vaikų, laikė plakatus: „Ei, Murli Deora, nebūk už dujas, būk už demokratiją“ ir „Indija, nustok remti birmiečių karinę valdžią“. Kaip; sakoma protestuotojų pareiškime, „Gėda didžiausiai pasaulio demokratinei valstybei! Ji siunčia savo ministrą į Birmą norėdama gauti daugiau gamtinių dujų, o tuo pat metu vienuoliai ir liaudis protestuoja prieš degalų trūkumą ir ekonominius sunkumus Birmoje“.
       Jau prieš du metus mes pastebėjome, jog susitarimai dėl naftos verčia Indiją ir Birmą atnaujinti santykius – to rezultatas yra brutalus etninių partizanų grupių, siekiančių laisvės nuo Indijos ir kadaise naudojusių Birmą saviems tikslams, numalšinimas.
       JAV firma Unocal neseniai pareiškė turinti savų interesų – norinti statyti naftotiekį per Birmą į Tailandą. 2004 metais Unocal buvo apkaltinta kaip prisidėjusi prie Birmos režimo vykdomų darbo etikos ir kitokių žmogaus teisių pažeidimų.
       Bet dabar, kai Birma integruojasi į Indiją – kuri nori sukurti naftotiekį, jungiantį ją su Iranu – Rangūno chunta pareiškė, kad JAV elitas jai bereikalingas. Nacionalinio saugumo patarėjas Stephenas Hadley pareiškė, kad prezidentas Bushas Birmos režimui pritaikys naujas sankcijas ir paminės ją savo kalboje Jungtinėse Tautose. Tačiau galima pasakyti, kad sankcijos reiškia ne daugiau nei atsisakymą duoti vizą kai kuriems chuntos nariams ir kai kurių chuntos sankcijų įšaldymą. Busho vykdomas viešas birmiečių disidentų užtarimas (arba panaudojimas) iš esmės tebus chuntos propagandos koziris, kuriuo ji pasinaudos vaizduodama tuos disidentus kaip Vakarų imperializmo nykštukus.

       Nykštukai.lt

Į viršų