anarchija.lt
POLITIKA

       EUROPOS ŠALYS TALKININKAVO NELEGALIEMS CŽV VEIKSMAMS

       Europos Sąjungos įstatymų leidėjai priėmė pranešimą, kritikuojantį ES šalis už patarnavimą Jungtinėms Valstijoms slaptai areštuojant asmenis, įtariamus terorizmu.
       Mažiausiai 10 Europos šalių, įskaitant Didžiąją Britaniją, Lenkiją, Italiją ir Vokietiją, padėjo arba žinojo apie nelegalią CŽV programą – įtariamųjų terorizmu pervežimą apklausoms į kitas šalis, teigiama raporte.
       Taip baigėsi metus trukęs ypatingo Europos Parlamento komiteto tyrimas.
       Teigiama, kad CŽV lėktuvai Europos oro erdve naudojosi ar jos oro uostuose nusileido daugiau nei 1.245 kartus. Tai patvirtino europarlamentarai, reikalaudami narių – valstybių ištirti vadinamuosius perdavimo skrydžius.
       ES deputatai „pasmerkė faktą, kad Europos šalys paleido iš savo rankų savo oro erdvių ir aerouostų kontrolę, pro pirštus žiūrėdami ar leisdami skraidyti CŽV lėktuvams, kurie kai kuriais atvejais buvo naudojami specialiems perdavimams“.
       Raporte sakoma, jog tai, kad CŽV buvo įrengusi slaptą kalėjimą Lenkijoje, neįrodyta. Tačiau ES pareigūnai pabrėžė, kad Lenkija iš visų ES šalių mažiausiai bendradarbiavo su tyrėjais iš Parlamento.
       Taip pat raportas kaltina ES užsienio politikos ir saugumo vadovą Javierą Solaną, kuris sakė, kad neatskleidė to, ką žinojo apie įkalinimo programą.
       Europarlamentarai paragino bloką griežčiau tikrinti duomenų perdavimą ne Europos šalims ir Europos oro erdvės naudojimą. Jie taip pat reikalavo didesnio ES kompetentingumo kovojant su tarptautiniu terorizmu.
       Human Rights Watch, žmogaus teisių gynimu besirūpinanti organizacija iš Niujorko, į raportą reagavo teigdama, kad Europos šalys turi žengti toliau, kad sustabdytų politiką, leidžiančią tęstis pasaulinio masto kankinimams.
       Ši nepelno siekianti grupė teigia, kad Europos šalys naudoja „diplomatines garantijas“, kad pateisintų įtariamųjų terorizmu grąžinimą į vietas, kur jiems gresia nukankinimas.
       Grupė teigia, kad tokia politika yra nepatikima, neefektyvi ir negali apsaugoti nuo kankinimų.
       JAV prezidentas George'as W. Bushas praeitą rugsėjį pirmąsyk pripažino, kad CŽV turi slaptus kalėjimus, kad galėtų juose laikyti ir tardyti aukšto rango al Qaedos veikėjus, pagautus po rugsėjo 11 atakų.
       Bet Bushas nepasidavė europiečių raginimams paviešinti stovyklų buvimo vietą.
       Nelegalūs įkalinimo centrai, slapti skrydžiai per ar iš Europos į šalis, kur įtariamieji galėjo būti kankinami, ypatingi perdavimai – visa tai prieštarauja regiono žmogaus teisių konvencijoms.

       Pagal laisvąją užsienio spaudą parengė Kasparas Pocius

Į viršų