anarchija.lt
POLITIKA

       LATVIJA:
       GENOCIDO SKATINIMAS – ŽODŽIO LAISVĖS IŠRAIŠKA?

       Rygos apygardos prokurorė Ieva Garanča priėmė sprendimą baigti baudžiamąją bylą prieš jauną neonacį Andrį Jordaną dėl nacionalinės nesantaikos kurstymo, nes jo raginimai sunaikinti žydus ir čigonus yra „žodžio laisvės“ pasireiškimas, rašo delfi.lv.
       Diskusijos, skirtos Latvijos legiono veteranų eitynėms, metu A. Jordanas pareiškė, kad žydai ir čigonai – ne žmonės. Ir pridūrė: „Jei žmogui gangrena, jūs bandysite ją gydyti arba iškart nupjausite. Jei gangrena gyventojų tarpe – tai reikia nupjauti.“ Radikalo pasirodymas buvo nufilmuotas vaizdo kamera, rašo laikraštis „Čas“. Po diskusijos Rygos Dūmos deputatai Viktoras Gluchovas ir Vladislavas Rafalskis kreipėsi į prokuratūrą su prašymu patraukti A. Jordaną baudžiamojon atsakomybėn.
       Prieš neonacį buvo iškelta baudžiamoji byla „už neapykantos ir nacionalinės nesantaikos kurstymą“, tačiau praeitą savaitę prokurorė Ieva Garanča nusprendė baigti bylą , nes „nebuvo nustatyta nusikalstamos veiklos“, nors nepriklausomas ekspertas savo ataskaitoje pripažino, kad A. Jordano kalba yra idėjų, sukeliančių nesantaiką tarp etninių grupių, propaganda ir kad savo kalboje jis išreiškia būtinybę apriboti teisę gyventi.

       www.delfi.lt
       2007 rugpjūčio mėn. 27 d. 16:13

Į viršų