anarchija.lt
POLITIKA

       IGNACIO RAMONET: LENKIŠKOJI RAGANŲ MEDŽIOKLĖ

       Lenkai tai vadina liustracijos (šis terminas reiškia ritualinį apsivalymą) įstatymu: šis žodis Lenkijoje, kur labai susipynusios istorija ir katalikybė, turi stiprių konotacijų su atgaila ir bausme.
       Pagal šį įstatymą, priimtą praeitų metų spalį ir įsigaliojusį šių metų kovo 15-ąją, 700 000 lenkų privalo prisipažinti, ar kokiu nors būdu yra kolaboravę su komunistais tarp 1945 ir 1989 metų. Visi seni valstybės tarnautojai, universiteto profesoriai, teisininkai, mokyklų direktoriai ir žurnalistai, gimę prieš 1972, turi išpažinti savo praeities nuodėmes iki gegužės 15-osios.
       Visi ji turi užpildyti anketą ir atsakyti į klausimą: „Ar jūs slaptai ir žinodamas kolaboravote su buvusiomis komunistų saugumo tarnybomis?“ Anketos turi būti įteiktos jų tiesioginiams viršininkams, kurie jas persiųs į Nacionalinės atminties institutą Varšuvoje. Jis patikrins duomenis ir išduos politinio švarumo pažymėjimą. Bet kurioje viešoje tarnyboje dirbantys žurnalistai, jei jie kolaboravo, bus atleisti automatiškai. Tiems, kurie atsisakys atsakyti į klausimą, ar tiems, kurie pasirodys melavę, gali būti uždrausta dirbti 10 metų.
       Šis beprotiškas įstatymas, keliantis sąmyšį Europos Sąjungoje, XX a. šeštojo dešimtmečio McCarthy šalininkus JAV verčia antikomunistinės praktikos diletantais. Tai – pagrindinis elementas raganų medžioklės, kurią pradėjo 2005 pradėjusi valdyti konservatoriaus prezidento Lecho Kaczynskio ir jo brolio dvynio Jaroslawo Kaczynskio valdžia.
       Daugeliui lenkų toks įstatymas atrodo prieštaraująs konstitucijai, nes reikalauja žmonių įrodinėti kažko nepadarius. Jis gali būti anuliuotas Konstitucinio Teismo, kuris skelbs savo verdiktą gegužės mėnesį.
       Valdantis dešinysis sparnas, katalikų ir nacionalistų koalicija (brolių Kaczynskių Teisės ir Teisingumo partija, agrarinė Savigynos partija ir Lenkijos šeimų lyga) vykdo gluminančią šiurkštaus moralinių vertybių primetimo politiką. Vicepremjeras, švietimo ministras ir Lygos lyderis Romanas Giertychas neseniai pateikė svarstyti homofobišką įstatymą, sukėlusį dar daugiau tarptautinio sąmyšio ir žmogaus teisių organizacijų protestų. Pagal šį įstatymą, galintį įsigalioti jau šį mėnesį, bet kuriam žmogui iš universiteto ar mokslinio establišmento, demaskuotam kaip homoseksualui ar „turinčiam kitokių moralinių iškrypimų“, bus liepta sumokėti baudą, jis bus atleistas ar įkalintas.
       Ministro tėvas, Europos parlamento narys Maciejus Giertychas išprovokavo protestus vasarį, kai jis išleido antisemitinę brošiūrą, už tai užmokėdamas Europos parlamento lėšomis ir papuošdamas ją šios institucijos emblema. Ten buvo teigiama, kad „žydai kuria getus patys sau“ ir „antisemitizmas nėra rasizmas“.
       Šie antikomunistiniai valymai ir bandymai iš naujo primesti autoritarinę moralinę tvarką Lenkijoje – o taip pat tam tikrais aspektais ir Lietuvoje, Ukrainoje bei kitose buvusiose Rytų bloko šalyse – dangsto nostalgiją laikotarpiui prieš Antrąjį pasaulinį karą, kai rasizmas rėžė akį. Kai kurias iš jų dabartinė revizionizmo banga nunešė taip toli, kad imamas liaupsinti kolaboravimas su Trečiuoju Reichu, nukreiptas prieš Sovietų Sąjungą.
       Žiniasklaidoje populiari mintis, kad Putino Rusija yra tik užslėptas senosios SSRS tęsinys, įkvepia tokios dvasios, kurios paskatinta Varšuva sutiko Lenkijos teritorijoje sumontuoti priešraketinį skydą. Jį Pentagonas sukūrė, kad apgintų Jungtines Valstijas. Jis tai padarė nesiteikęs pasikonsultuoti su savo partneriais ES ir NATO. O tai parodo, kad politinė paranoja gali nuvesti ne tik į dvasinę atrofiją, bet taip pat į tam tikras išdavystės formas.

       Pagal Le Monde Diplomatique ir zmag.org paruošė Kasparas Pocius

Į viršų