anarchija.lt
POLITIKA

       ŪKININKAS – AKTYVISTAS BOVE – PRANCŪZIJOS PREZIDENTO RINKIMŲ KAMPANIJOJE

       Žymiausias Prancūzijos ūkininkas – aktyvistas Jose Bove trečiadienį įsijungė į prezidento rinkimų kampaniją, žadėdamas padėti rinkėjams, nusivylusiems didžiąja politika.
       „Visiems šiems žmonėms, nematomai Prancūzijai, aš šį rytą pranešu, kad esu kandidatas“, sakė jis ketvirtadienio rytą laikraščiui „Le Parisien“.
       Bove, greito maisto linijų ir genetiškai modifikuotų produktų siaubas jūrų liūto ūsais, gal ir neturi vilčių tapti prezidentu, bet jo asmeninis profilis gali padėti prastumti į didžiąją politiką žaliųjų ir antiglobalistų svarstomas problemas.
       „Žmonės privalo būti sprendimų centre“, sakė jis. „Ekologija ir kova prieš globalizaciją yra du mano prioritetai“.
       Nors Bove neturi partinio užnugario, autsaiderių galimybės pateikti siurprizus buvo pademonstruotos 2002, kai nepatenkinti kairiųjų pažiūrų rinkėjai išsižadėjo socialistų premjero Lionelio Jospino, o jis pažemintas pasitraukė iš rinkimų po pirmojo raundo.
       Du pagrindiniai kandidatai šiuose rinkimuose, dešinysis Nicolas Sarkozy ir kairioji Segolene Royal taip pat išreiškė susirūpinimą aplinkosaugos problemomis, jų balsuose nuskambėjo net šiek tiek prieš laisvąją rinką nukreiptos retorikos, kurią sukūrė Bove.
       Pats Bove kelia nevienodus jausmus ir yra turėjęs reikalų su teisėsauga, įskaitant įkalinimą kelių kampanijų metu. Tos kampanijos padarė jį antiglobalistų judėjimo ikona.
       Avininkyste užsiėmęs ūkininkas tapo radikalu, o 1999 – pasauline įžymybe, kai apiplėšė statomą McDonald's hamburgerinės pastatą Pirėnų mieste Millau.
       Jis rengė kampanijas prieš „malbouffe“ (prastą maistą), Pasaulio Prekybos Organizaciją ir Europos konstituciją, iš jo buvo atimta galimybė lankytis Jungtinėse Valstijose. Jis naikino genetiškai modifikuotus produktus, užsitikrindamas tvirtą poziciją prancūzų kairiųjų radikalų tarpe ir susikurdamas spalvingą įvaizdį.
       Jo problemos su teisėsauga gali tapti sunkumų rinkimų kampanijoje priežastimi, nes Bove gali būti pasodintas į kalėjimą dėl genetiškai modifikuoto maisto sunaikinimo. Bet Bove nusiteikęs filosofiškai.
       „Jei jie nori sodinti mane į kalėjimą, tegul sodina“ – sakė jis „Le Parisien“. „Jie žino, kur aš gyvenu, aš nesislapstau“.

       k.p.

Į viršų