anarchija.lt
POLITIKA

 
       Lietuvių darbas Didžiojoje Britanijoje prilyginamas vergijai

       Britanijos profesinių sąjungų kongreso (TUC) užsakytoje ir antradienį publikuotoje ataskaitoje teigiama, kad Didžiojoje Britanijoje išnaudojami tūkstančiai darbininkų iš Lenkijos ir Lietuvos. Tyrimą atlikusios organizacijos darbuotojai lietuvių ir lenkų darbo sąlygas prilygina vergijai.
       Nuo 2004 m., kai dešimt naujų valstybių įstojo į ES, į Didžiąją Britaniją atvyko dirbti daugiau nei 457 tūkst. darbininkų iš Lenkijos ir Lietuvos,rašo „Abeceder“
       Šiame Oksfordo universiteto mokslininkų atliktame tyrime teigiama, kad dauguma darbininkų Britanijoje dirba nesaugų ir prastai apmokamą darbą, o pusė jų susiduria su problemomis darbe.
       Ketvirtadalis tyrime dalyvavusių darbininkų teigė neturėję rašytinės sutarties (tą pati teigia trečdalis agentūros darbuotojų), o daugiau nei ketvirtadalis susidūrė su užmokesčio problemomis, įskaitant nesumokėjimą už atidirbtas valandas, užmokesčio ir mokėjimo lapelių neatitikimą, neteisėtus nuskaičiavimus ir klaidas apskaičiuojant atlyginimą.
       Dešimt kartų daugiau imigrantų nei vietinių darbininkų gavo mažesnius nei minimalus darbo užmokestis atlyginimus.
       Tyrimas taip pat atskleidžia, kad migracija atgaivino „tied cottage“ praktiką – kai darbdavys už atitinkamą mokestį suteikia darbininkui gyvenamąjį plotą ir tokiu būdu gali jį dar stipriau kontroliuoti. Daugiau nei trečdalis tyrime dalyvavusių darbininkų, kuriems gyvenamąjį plotą suteikė darbdavys, skundžiasi blogomis gyvenimo sąlygomis ir tuo, kad yra priversti dirbti viršvalandžius (nes jų darbas susijęs su gyvenamąja vieta).
       TUC generalinis sekretorius Brendanas Barberis pasakė: „Šis tyrimas atskleidžia sistemingą darbininkų išnaudojimą, kuris prilygsta šių laikų vergijai. Labai daug nesąžiningų darbdavių lobsta išnaudodami užsienio darbininkus…“. Jo manymu, prieš tokius darbdavius turi būti nukreipti įstatymai.
       „Su kiekvienu darbininku privaloma elgtis sąžiningai, ir pagarbiai, nesvarbu, iš kokios šalies jis bebūtų. Profesinės sąjungos stengiasi samdyti darbininkus ir apsaugoti juos nuo sukčių darbdavių, kurie bando išvengti sąžiningo mokėjimo už sąžiningą darbą.“

       www.DELFI.lt
       2007 rugsėjo 4 d.

Į viršų