anarchija.lt
POLITIKA

       RUSIJOS ANARCHISTAI – PRIEŠ ŽIEMOS ŽAIDYNES SOČYJE

       Autonominė akcija ir kiti anarchistai kartu su Rusijos eko-aktyvistais jungiasi prieš Sočio siekį tapti 2014 metų Žiemos Olimpinių žaidynių miestu. Dabar kampanija daugiau akcentuoja ekologines ir socialines – ekonomines problemas, bet kartu plėtojama ir fundamentali komercinio sporto kritika. Maskvoje jau įvyko viena akcija – sausio 19-ąją keliasdešimt žmonių piketavo prie Rusijos Olimpinio Komiteto, ir suorganizavo partizaninį teatrą, kuriame olimpinis meškiukas Miša siaubė Sočio nacionalinį parką (http://avtonom.org/index.php?nid=635).
       Vasario 18–23 dienomis Tarptautinio Olimpinio Komiteto vertinimo komisija lankysis Sočyje. Rusijos anarchistai kviečia bendraminčius rašyti laiškus ir prašymus TOK vadams bei organizuoti protesto akcijas. Jau dabar TOK yra susirūpinęs aplinkosaugininkų iš Rusijos protestais.
       Rusijos valdžia investuoja dešimt milijardų eurų, kad būtų naikinamas gamtos paveldas. Ji teigia, kad didžiulio puikaus slidinėjimo kurorto įkūrimas labai svarbus regioninei ekonomikai. Bet ekonominiai projekto pagrindai neatlaiko kritikos. Tuo pat metu projektas pakenks vietiniams gyventojams ir gamtai.
       Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne sykį yra išreiškęs paramą Olimpinėms žaidynėms. Akivaizdu, kad galingi žaidynių lobistai – valdančioji klika ir oligarchai – siekia kitokių tikslų, nei Olimpinės žaidynės. Pirmiausiai – pasigrobti pinigų iš biudžeto.
       Olimpinės žaidynės Sočyje labai pakenks gamtai ir kultūrinei įvairovei. Nukentės saugomos gamtos teritorijos, įskaitant pasaulinio gamtos paveldo paminklą, „Vakarų Kaukazą“. Olimpiniai statiniai bus statomi Kaukazo nacionalinio biosferos rezervato teritorijoje, kuris dabar uždaras net lankytojams. Žmogaus įtaka, statant milžinišką slidinėjimo kurortą ir rengiant masines varžybas, nusidrieks daug kilometrų aplinkui, ir daugeliui retų rūšių pradės grėsti išnykimas.
       Sočio žaidynės gresia socialinei ir ekonominei virtinių gyventojų gerovei. Pirmiausiai nukentės upė Mzymta. Ši upė yra pagrindinis vandens šaltinis pietinei ir centrinei Sočio miesto daliai. Dalis gyventojų bus iškraustyta iš savo namų, nes jų žemės reiks žaidynių rengimui. Rusijoje nėra tradicijos atsižvelgti į gyventojų poreikius. Visi žmonių bandymai prieštarauti Olimpinėms žaidynėms Sočyje buvo nuslopinti valdžios.
       2014 metų Žiemos Olimpinių žaidynių komitetas paprašė Rusijos vyriausybės, kad ši „visomis prieinamomis priemonėmis“ saugotų juos nuo piliečių ir aplinkosaugininkų protestų. Šis faktas rodo„demokratijos“ lygį Rusijoje. Ten valstybinė ir vietinė valdžia sistemingai riboja demonstracijų teisę ir ignoruoja gyventojų nuomonę. 2006-ųjų rudenį Rusijos Olimpinio Komiteto vadovas Tiagačevas pareiškė, kad jei „(aplinkosaugininkai) mojuos konstitucija, šaukdami, kad mes negalime kirsti kėnių ir pušų, mes geriau pakeisime konstituciją“. Netyčia aukštas pareigūnas išreiškė savo nuomonę apie įstatymus ir jų leidybą.

Nuorodos į tinklalapius apie protesto kampaniją:

Anarchistai:
www.avtonom.org/olymp

Aplinkosaugininkai:
www.seu.ru/projects/caucasus
www.dop.environment.ru/olimp2014

www.greenpeace.ru

parengė kp

Į viršų