kapitalizmnas yra krize       Dvi paras – balandžio 1-ąją ir 2-ąją – Londone vyko masinės protesto akcijos prieš „Didžiojo dvidešimtuko“ (G20) susitikimą. Akcijose dalyvavo daugybė kairiųjų ir anarchistų judėjimų, antiglobalistų, alterglobalistų ir antikapitalistų, ekologinio ir antimilitaristinio pasipriešinimo dalyvių. Tačiau didžiausią protestuojančiųjų dalį sudarė žmonės, vienaip ar kitaip nukentėję nuo griaunančios kapitalizmo sistemos, kuri ir yra pagrindinė visą pasaulį apėmusios ekonominės krizės priežastis. „Kapitalizmas neveikia!“, „Kapitalizmo neištiko krizė, kapitalizmas pats yra krizė!“ – tokie pagrindiniai protestuojančiųjų lozungai. Žmonės užtvindė Londono Sitį, svarbiausią verslo rajoną, ir nukreipė savo įniršį ne prieš paplepėti susirinkusias marionetes, o prieš tiesioginius krizės kaltininkus – bankus ir finansines institucijas.

 

       london anti g20 - 1

 

       london anti g20 - 2

 

Balandžio 1 d. Londono centre buvo surengta teatralizuota akcija „Keturi apokalipsės raiteliai“, kurioje dalyvavo apie 5 tūkstančius žmonių. „Raiteliai“ simbolizavo 4 didžiausias kapitalizmo blogybes – karą, klimato kaitą, finansinius nusikaltimus ir benamystę.

 

                  london anti g20 - 3

 

Gatvėse skambėjo muzika, protestuojantys atėjo su plakatais, transparantais ir iškamšomis, kurios simbolizavo laisvosios rinkos saulėlydį. Demonstracijų organizatoriai pasaulio lyderių susitikimą balandžio 1-ąją pavadino „Finansinių kvailių diena“. Prieš G20 susitikimą buvo dalinami lapeliai su radikaliais raginimais: „Pakark bankininką!“ ir „Niokok bankus!“

 

                  london anti g20 - 4

 

Balandžio 2-osios vakare Sityje, prie „Bank of England“, antikapitalistai surengė simbolinę akciją – ant šviesoforo buvo pakabinta bankininko iškamša ir sudeginta.

 

london anti g20 - 5

 

london anti g20 - 6

 

„Bankininkui“ nespėjus sudegti, policija ėmė stumti susirinkusiuosius iš aikštės. Įvyko dideli susirėmimai su policijos smogikais. Sulaikyta keliasdešimt demonstrantų.

 

london anti g20 - 7

 

london anti g20 - 8

 

Balandžio 1-ąją per demonstraciją, vykusią netoli „Anglijos banko“, žuvo žmogus. Priepuolio ištiktą žmogų policija nugabeno jį į artimiausią ligoninę, tačiau išgelbėti jo nepavyko. Balandžio 2-ąją 15:00 Londono laiku tragedijos vietoje buvo pagerbtas jo atminimas tylos minute.

 

                  london anti g20 - 9

 

Tuo metu Alainas Robertas, daugelio vadinamas „žmogumi-voru“, užsiropštė iki 9-ojo „Lloyd’s“ būstinės aukšto ir išskleidė plakatą, kuriame įspėjama, kad pasaulio vyriausybėms liko 100 dienų iki katastrofos. Šis užrašas, A. Roberto teigimu, turi ekologinę potekstę.

 

london anti g20 - 10

 

london anti g20 - 11

 

Londono policija surengė keletą reidų į skvotus, kuriuose, jos manymu, slėpėsi protestų akcijų organizatoriai. Suimta keliolika skvoterių. Balandžio 1 d. suimti 86 protestuotojai, o per dvi dienas suimta iš viso apie 200 žmonių. Policija juos sulaikė apkaltinusi vagystėmis, muštynėmis, įsilaužimais ir padegimais. Trys žmonės apkaltinti šaltojo ginklo nešiojimu, vienas – chuliganišku užpuolimu.

 
Parengė en arche
2009 04 03