no border no nato       Balandžio 3-4 d. Prancūzijos ir Vokietijos valstybių sienų sandūroje vyko NATO įkūrimo 60 metų jubiliejaus renginiai. Į šį susitikimą atvyko 28 NATO šalių lyderiai, tarp jų JAV prezidentas Barackas Obama. Penktadienį NATO militaristai susitiko Vokietijos miestelyje Baden Badene, šeštadienį buvo surengtas iškilmingas posėdis Vokietijos miestelyje Kelyje, vėliau šventė persikėlė į netoli sienos įsikūrusį Prancūzijos miestą Strasbūrą. Pacifistų, anarchistų ir antiglobalistų protesto demonstracijos prasidėjo jau ketvirtadienį – NATO viršūnių susitikimo išvakarėse.

 
no nato strasburas 1
 
no nato strasburas 2 

 

Ketvirtadienio, balandžio 2 d., vakare į Strasbūro gatves išėjo apie 2000 protestuotojų, kuriems pavyko pasiekti miesto centrą. Ten juos pasitiko sustiprinti CRS (riaušių policijos) kordonai ir vielų užkardos. Netrukus prisijungė vietinės žandarmerijos pajėgos, virš galvų skraidė policijos sraigtasparniai.

 

no nato strasburas 3

 

no nato strasburas 5

 

Protestuotojai ėmė statyti barikadas ir padeginėti šiukšlių konteinerius. Policija panaudojo ašarines dujas ir gumines kulkas. Pasak policijos, pasipriešinimo akcijų dalyviai naudojo vadinamąją „jėgų sekinimo strategiją“ – jie provokavo policijos atakas, mėtė akmenis ir tuojau pat atsitraukdavo į miesto pakraštį. Per susidūrimus su policija suimti 150 antimilitaristų.

 

no nato strasburas 6

 

Penktadienį ir šeštadienį akcijose prieš NATO ketino dalyvauti apie 60 000 karingai nusiteikusių protestuotojų. Jie iš anksto pareiškė, kad nesilaikys jų demonstracijai skirto maršruto miesto pakraštyje ir stengsis prasiveržti į Strasbūro centrą. Dvi dienas Strasbūre virė kruvini susidūrimai, kurie virto pogromais ir gaisrais.

 

no nato strasburas 7

 

Strasbūro gyventojai per šias dienas gyveno apgulties sąlygomis. Tvarką mieste prižiūrėjo apie 10 000 policininkų ir žandarų, buvo pasitelkti kariniai lėktuvai ir raketų paleidimo įrenginiai. Miestas buvo suskirstytas į tris saugumo zonas. Į geltonąją ir raudonąją zoną galėjo patekti tik žmonės su iš anksto išduotais leidimais. Saugumo zonas policija aptvėrė spygliuotos vielos užtvaromis, virš miesto patruliavo kariniai sraigtasparniai „Puma“ ir „Gazelle“.

 

no nato strasburas 8

 

 

Tuo tarpu protestuotojai rinkosi „Gonzo“ stovykloje, kurią įsirengė už miesto, pietinėje Strasbūro pusėje. Dvi dienas eismas mieste ir priemiesčiuose buvo sustabdytas, taksi vairuotojams valdžia uždraudė vykti į stovyklą.

 

no nato strasburas 9

 

Penktadienį „No NATO“ protestų dalyviai daugybę kartų bandė prasibrauti į miesto centrą. Protestuotojai skandavo: „NATO reiškia karą! 60 metų pakanka!“ Jie nešė transparantus su užrašais „Paversk NATO istorija!“ ir „Išeiti iš Irako ir Afganistano!. Taip, mes galime“, kuriuo perfrazuotas B.Obamos rinkimų kampanijos šūkis. Policija panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas. Kitame Reino krante, Vokietijoje, taikiai 5-6 tūkst. protestuotojų grupei nebuvo leista žygiuoti į Prancūziją.

 

no nato strasburas 9

 

no nato strasburas 10

 

Penktadienio vakare protestuotojai iš nevilties bei įniršio surengė tikrus pogromus, kurie tęsėsi ir visą šeštadienį. Strasbūre sudegintas „Ibis“ viešbutis, netoli „Europos“ tilto per Reiną, kuris skiria dvi valstybes, buvo sudegintas prekybos centras, muitinė ir policijos nuovada. Per susirėmimus buvo sužeista 20 protestuotojų.

 

no nato strasburas 11

 

„Mes laimėjome šį karą“, - sakė vienas Prancūzijos riaušių policijos būrio CRS pareigūnas, patruliuojantis prie tilto, nuo kurio buvo nustumti protestuotojai.

 

P.S. Anarchija.lt redakcinė kolegija kategoriškai nepritaria smurtiniams veiksmams, kurie nukreipti ne prieš militaristines struktūras, o prieš taikų miestą ir jo infrastruktūrą.

 
Parengė en arche
2009 04 05
 
                   „No NATO“ protesto demonstracijos
                   {youtube}E35QuTp08yo{/youtube}
 
                   Pogromai
                   {youtube}winyBdRrP_M{/youtube}