popiezius        Katalikų bankai pelnosi iš ginklų, tabako ir kontracepcinių tablečių gamybos

 

Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ atskleidė, kad šalyje veikiantis Romos katalikų bankas „Pax Bank“ ne itin kruopščiai laikėsi skelbiamų etikos normų. Pasak savaitraščio, 2009 m. kovo mėnesį „Pax Bank“ investavo apie 580 tūkst. eurų į Didžiosios Britanijos ginklų gamybos kompaniją „BAE Systems“. Be to, bankui pasirodė patrauklu investuoti į tabako kompanijas – šioms investicijoms buvo skirta 870 tūkst. eurų. Lyg to dar būtų maža, „Pax Bank“ 160 tūkst. eurų investavo į JAV farmacijos kompaniją „Wyeth“, gaminančią kontraceptines tabletes. „Pax Bank“ klientai daugiausia yra bažnytinės institucijos arba organizacijos, turinčios ryšių su bažnyčiomis. „Pax“ lotynų kalboje reiškia „taiką“. „Pax Bank“ seit 1917 für Kirche und Caritas“, – prisistato bankas.

 

Kunigų vaikai gali ištampyti bažnyčios turtą

 

Katalikų bažnyčioje nuolat didėja su moterimis gyvenančių kunigų ir nesantuokinių jų vaikų skaičius, Vatikanas svarsto, kokiu būdu dvasininkų atžalos galėtų gauti tėvo pavardę. Kita, dar skausmingesnė Šv. Sostui tema – paveldėjimo klausimai. Pasak Italijos dienraščio „La Stampa“, šios problemos ypač aktualios Lotynų Amerikoje ir Europos šalyse, pvz. Austrijoje. Vatikanas būgštauja, kad pasinaudoję mokslo laimėjimais – DNR tyrimais – vaikai ims reikalauti pripažinti tėvystę ir prasidės teismų „lavina“, pareikalausianti milijoninių išlaidų, kaip kad nutiko JAV, kur teko sumokėti įspūdingas sumas nuo dvasininkų pedofilų nukentėjusiems asmenims. Anot dienraščio, Vatikanas analizuoja galimybes, kaip garantuoti socialines dvasininkų sugyventinių ir jų vaikų teises: „tai galėtų būti civilinė sutartis“, kuri garantuotų paveldėjimo teisę ir galimybę pasirinkti „tėvo-dvasininko“ pavardę. Laikraštis pabrėžia, kad vaikai galėtų paveldėti tik asmeninį dvasininko turtą. Gianni Gennari, vedęs (popiežiui leidus) dvasininkas ir teologas, „La Stampa“ spausdinamame straipsnyje teigia, kad būtų „neteisinga“, jei už kunigo „paklydimus ir neištikimybę“ savo turtu tektų atsakyti Bažnyčiai.

 

Visi kunigai – vyrai, o visi vyrai – kiaulės!

 

Karštai tikinčios moterys katalikės jaučiasi „visapusiškai diskriminuojamos“ Bažnyčioje, kuriai priklauso. Katalonijos moterų organizacija „Dones en l’Església“ sukritikavo moterų padėtį šioje religinėje institucijoje ir pareikalavo skubiai imtis veiksmų. „Turime teisę reikalauti ir reikalaujame pariteto Bažnyčioje“, – paskelbtame manifeste sako moterys. Pasak organizacijos, dauguma vienuolių yra moterys, parapijose daugiausia dirba taip pat moterys, o ir mišiose bei kitose apeigose dalyvauja dažniausiai vien tik moterys. „Popiežius, kardinolai, vyskupai, presbiteriai ir visi kiti, turintys kokių nors pareigų Bažnyčios valdžioje, yra vyrai“, – skundžiasi organizacija. Pasak moterų katalikių, tokia padėtis prieštarauja žmogaus teisėms ir pačiai evangelijai. „Bažnyčia pati negerbia žmogaus teisių, nors taip dažnai jas primena kitiems. Laikas pasakyti: gana tokių pažeidinėjimų. Negalime ir toliau būti diskriminuojamos dėl lyties“, – sakė viena organizacijos vadovių D. Figueras. „Katalikų hierarchija nerodo nė menkiausio noro šiai padėčiai pakeisti, – sako moterys. Tai – gėdinga situacija. Bažnyčia yra vienintelė institucija pasaulyje, bent jau Vakaruose, kuri tebemarginalizuoja moteris“. Dolors Figueras juokavo, kad „moterims paskelbus streiką, bažnyčios būtų tuštutėlės“.Jos nuomone, „katalikų hierarchai yra įsikibę valdžios ir savo požiūrį į moteris pakeis tik tuomet, kai pritrūks kunigų“.

 

Pamatai Mergelę Mariją ir praturtėji

 

1981-aisiais tėvas Tomislavas Vlasičius paskelbė, kad Bosnijos miestelyje Medjugorjėje apsireiškė Mergelė Marija. Netrukus atsirado ir šeši vaikai, bene 40 kartų liudiję apsireiškimus. Po tokių vaikų liudijimų tėvas Vlasičius pasiskelbė „dvasiniu vaikų vadovu“. Nepaisydamas vyskupo Pavao Zaničiaus draudimo, tėvas Vlasičius pradėjo rengti dosnių tikinčiųjų „turus“ į Medjugorję. Apsireiškimo vietą aplankė per 30 mln. piligrimų iš viso pasaulio. „Apreikštieji“ vaikai užaugo, kartu augo ir jų turtas. Kai kurie stebuklo liudytojai pasistatė prabangias vilas su dideliais sodais, apsaugos kameromis, aukštomis tvoromis ir privačiais teniso kortais. „Apreikštieji“ maudosi prabangoje, o vienas jų – Ivanas Dragicevičius vedė buvusią JAV grožio karalienę. Kiek sunkiau sekėsi pačiam T. Vlasičiui. Apsireiškimus tyrė net trys specialios Vatikano komisijos, tačiau „stebuklo“ taip ir neišvydo. Tuometinis Tikėjimo kongregacijos prefektas Jozefas Racingeris (dabar Benediktas XVI) uždraudė piligrimystę į Medjugorję, o pernai T. Vlasičius buvo suspenduotas. T. Vlasičius buvo apkaltintas amoralumu – seksualiniais santykiais su vienuole, kuri pastojo. T. Vlasičiui taip pat buvo inkriminuojamos „erezija ir schizma“, jis buvo kaltinamas manipuliavimu sąmone, misticizmu ir nepaklusnumu.

 

Perkant dvi prekes, taikoma nuolaida

 

Anglikonų bažnyčia pranešė pradėsianti teikti naujas paslaugas. Nuo šiol tikintieji galės ir susituokti, ir krikštyti vaikus tos pačios ceremonijos metu. Statistika rodo, kad Didžiojoje Britanijoje daugėja nesudariusių santuokos porų, kurios susilaukia vaikų. 44 proc. vaikų motinos yra nesusituokusios. Sprendimą švęsti tuoktuves-krikštynas Anglikonų bažnyčia priėmė, „norėdama būti kartu lemiamu gyvenimo momentu, neteisdama dėl praeities, bet priimdama ir nurodydama kelią į ateitį“. Taigi, poros galės susituokti, pakrikštyti vaikus ir pasikrikštyti patys, jei to pageidautų. Tačiau kai kuriems dvasininkams ši akcija – du viename – nepatiko. „Galėjo dar pasiūlyti tuo pat metu palaidoti senelį“, – ironizavo Fulhamo (Londonas) vyskupas.

 
Kiaulių gripas pakeliui į Vatikaną
 

Plintantis kiaulių gripas bažnyčias privertė keisti kai kuriuos ritualus. Portugalijos bažnyčios kunigams rekomenduojama ostijas tikintiesiems dėti į ranką, o ne burną, kaip buvo daroma iki šiol. Dvasininkams taip pat nurodyta ypač kruopščiai rūpintis rankų higiena. Kaip AFP informavo tėvas Vitoras Feytoras Pinto, maldos namuose turėtų nebelikti ir bendro naudojimo indų su šventintu vandeniu, o tradicinį ramybės palinkėjimą pakeis linktelėjimas galva. Ištuštinti šventinto vandens indus nurodyta ir Britanijos bažnyčioms; šalyje nuo kiaulių gripo jau mirė 17 asmenų.

 

Per popiežiaus mišparus kalbos sukosi apie penius ir užpakalius

 

Birželio 28 d. popiežius Benediktas XVI vadovavo mišparams šv. Pauliui dedikuotoje bazilikoje už antikinės Romos miesto sienų. Popiežių atlydėjo visa Romos kurijos svita, iškilmėse dalyvavo ir Konstantinopolio Ekumeninio patriarchato delegacija. Mišparai buvo transliuojami ir didelei tikinčiųjų auditorijai − tuo pasirūpino Vatikano televizijos centras ir Italijos vyskupų konferencija. Transliuotojai pasistengė, kad nuobodu nebūtų niekam: manydamas, kad mikrofonai išjungti, iškilmių komentatorius, telefonu paskambinęs pašnekovui, eteryje tris minutes kalbėjo nešvankybes (pašnekesys sukosi apie moterį ir liturginių giesmių fone eteryje ne kartą skambėjo žodis, panašus į cazzo − cazzona (cazzo it.− vulg. penis). Eteryje taip pat buvo girdėti, kaip Romos vyskupijos choristai aptarinėja vienos Romos kurijos darbuotojos kūno formas...

 

Pagal apostaze.blogspot.com parengė N.K.

2009 08 05