meno streiko demonstracija 1        „Menas už pinigus – prostitucija!”, „Menas turi būti nemokamas!”, „Menininkas yra kiekvienas!”, „Visas pasaulis yra anoniminis ir nemokamas menas!”, „Ne – „šmc”, ne – meno galerijoms!” – šiuos ir kitus lozungus vakar skandavo Alytuje vykstančio meno streiko dalyviai – meno kūrėjai iš Lietuvos ir viso pasaulio, protestuojantys prieš rimtąją kultūrą. „VEKS’ui (Vilnius Europos kultūros sostinei) – ne!” – alytiškių dėmesį patraukusio sankcionuoto mitingo Rotušės aikštėje dalyviai ypač pasisakė prieš vieną rimtosios kultūros apraiškų – Europos kultūros sostinių virtinę, į kurią šiais metais įsiterpė ir Vilnius.

 

Streike dalyvaujantis estų menininkas Reiu Tüür vakar visus – streikininkus ir tiesiog praeivius – viešai pakvietė į Talino – Europos kultūros sostinės projekto, kuris vyks kitais metais, boikotą. Simbolinis aktas: estas prie Rotušės fontano sulaužė teptuką, taip protestuodamas prieš vartotojišką meną, o streiko iniciatorius Redas Diržys pakvietė jo pavyzdžiu pasekti vietos menininkus.

 
Rengiamas kas dveji metai
 

Antradienį prasidėjęs meno streikas mūsų mieste vyks visą savaitę, prie jo gali prisidėti visi norintieji – tereikia 10 valandą ateiti į Dailės mokyklą ir sužinoti, kokie protesto veiksmai numatomi tą dieną, ir pagal galimybes prie jų prisidėti arba diskutuoti su streiko sumanytojais, siūlyti savo variantus ir panašiai.

 

Bienalės Alytuje rengiamos kas dveji metai, ši – meno streiko – jau trečioji. Idėja sutapatinti bienalę su meno streiku kilo prieš dvejus metus. Anot R.Diržio, šiųmetės bienalės tikslas – pakirsti pasitikėjimą paprasčiausiomis prekėmis, kurios vadinamos menu.

 

Streikas visų pirma yra orientuotas į pačius meno kūrėjus, siekiama paskatinti juos suabejoti dėl meno, kaip veiklos, prasmės ir išskirtinumo.

 

„Meno streikas – tai atviras veiksmas, nukreiptas prieš rimtąją kultūrą. „Rimtąja” mes vadiname institucionizuotą kultūrą, supriešinančią žmones, vienus jų paverčiančią žiūrovais. Meno streiko bienalėje žiūrovų nebus: visi, kas streikui pritaria, tampa jo dalyviais, o tie, kurie nepritaria, nėra žiūrovai”, – meno streiko principus aiškina R. Diržys, pabrėžiantis, jog streiko dalyviai nekurs, tačiau dalyvaus bendrame kūrybiniame veiksme, bandydami atsisakyti savojo ego ir išskirtinumo.

 
Pristatyta knyga „Kultūros antpuolis”
 

Pasak Alytaus meno streiko organizatorių, programoje yra tik keli oficialūs renginiai, daugiau vyks masinių, primenančių protesto demonstracijas. Tai bus oficialaus proceso parodijos, absurdiška jų versija, nurodanti tokių protestų, demonstracijų prasmę. Be to, bus daug meno veiksmų, dirbtuvių, paskaitų, kuriose bus dalijamasi idėjomis, mintimis, apie tai, kas yra menas, visuomenė, kūryba.

 

Į Alytaus meno streiko akciją atvyko svečių iš Italijos, Čekijos, Estijos, Jungtinės Karalystės ir kitų šalių. Vienas žymiausių svečių – italas Franco Berardi (Bifo), nepraleidžia nė vieno pasaulio antiglobalistų forumo. Jis dalyvauja diskusijose, surengė išskirtinę LUNI (Laisvasis universitetas) paskaitą Alytuje.

 

Vakar meno streiko bienalės spaudos konferencijoje taip pat buvo pristatyta vieno jos dalyvių, brito menininko ir kontramenininko, filmų kūrėjo ir rašytojo, aktyvisto Stewarto Home’o, kurio idėjos (menas visuomenei nėra būtinas, jo reikšmė smarkiai perdėta ir panašiai) turėjo įtakos ir Alytaus meno streikui, knyga „Kultūros antpuolis” lietuvių kalba. Ją išvertė alytiškis R.Diržys, išleido leidykla „Kitos knygos”. 1987 metais parašytoje andergraundinio meno istorijoje autorius iš asmeninės perspektyvos dėsto pagrindines šiuolaikinių radikaliųjų meninių ir politinių judėjimų idėjas, jų ištakas ir raidą.

 
Parengė Saulė Pinkevičienė
Alytaus naujienos, 2009 08 21
 
meno streiko demonstracija 2
 
meno streiko demonstracija 3
 
meno streiko demonstracija 4
 
meno streiko demonstracija 5
 
meno streiko demonstracija 6
 
                     meno streiko demonstracija 7
 
                      meno streiko demonstracija 8