Barselona spalio 15 - 0Barselona mus pasitiko lipdukais, kviečiančiais į spalio 15-osios manifestacijas. Prieš pietus išėjęs į miesto centrą nufilmavau, kaip policija ruošėsi protestams ir statė gatvėse užtvaras (žr.video). Atrodė, kad jie rengiasi „masinei šūdų audrai”. Pavalgėme ir išlėkėme į Plaza de Catalunya.

 

Žmonės čia moka kovoti už savo teises ir laisves. Daugiatūkstantinė (bent 10 tūkst. žmonių) demonstracija lėtai sklido po gatves. Mačiau daug anarchistų vėliavų, tarp jų ir CNT. Policijos beveik nesimatė. Kaukėti ir juodai apsirengę žmogeliai su dažų buteliukais ant sienų paišė revoliucinius lozungus (pvz., „Kapitalizmas yra krizė”, „Vienintelis sprendimas – revoliucija” ir t. t.). Kiti anonimai klijavo plakatus.

 

Žmonės reikalavo ne tik tiesioginės demokratijos, bet ir griežtai pasisakė prieš valstybės taupymo politiką, biudžeto karpymus socialinėms išlaidoms. Gatvėse visiškai paprasti ispanai, nuo jaunimo iki senjorų, daugiausia vidutinio amžiaus žmonių. Demonstracijose vyko ir įvairiausi teatralizuoti pasirodymai su muzika ir t. t.

 

Gana ironiškai atrodė, kai prie antikapitalistinių grafičių „Makdonaldas” pilnu tempu aptarnavo klientus. Vienas bankas savo fasadą bandė apsaugoti apšarvuodamas jį juodomis metalo plokštėmis.

 

Šiaip žmonės nusiteikę pakankamai taikiai. Daug vyrukų su Guy Fawkes kaukėmis. Daug tėvų su vaikais. Nepaisant to, kelis kartus girdėjau sprogstant garsines granatas. Bankų fasadai žvėriškai nuniokoti. prie įėjimų numesti maišai šiukšlių, viskas apmėtyta dažais, apklijuota plakatais ir t. t. Teko išvysti mielą širdžiai sceną – čiuvas myžo ant banko durų, už jo stovėję 100 žmonių plojo ir pritariančiai šūkavo (žr. video).

 

Šimtai žmonių liko nakčiai, jie susėdo nedideliais rateliais gatvėse, bendravo, gurkšnojo alų.

 

Simonas

2011 10 15


Barselona spalio 15 - 1


Barselona spalio 15 - 2


Barselona spalio 15 - 3


Barselona spalio 15 - 4


Barselona spalio 15 - 5


Barselona spalio 15 - 6


Barselona spalio 15 - 7