alt       Ketvirtadienio vakarą, apie 9 val. apie 40-50 asmenų susirinko Niujorko rajone Manhetene esančios Tompkinso aikštės parke. Nešini plakatais, jie patraukė į gatves ir pasuko link A aveniu, kur 1989 metais įvyko garsios riaušės. Grupė pradėjo skanduoti šūkius prieš policiją ir kapitalizmą. Buvo išdalintos skrajutės, kuriose rašoma tiek apie maištus Graikijoje, tiek apie vietines problemas – policijos brutalumą, ekonominę krizę, suburžuazėjimą.

 

       Miniai žengiant per miestą, blokuojant gatves buvo naudojami statybiniai karkasai ir pašto dėžutės. Ant sienų buvo paišomi anarchistiniai grafitti, taip buvo sugadintas japių viešbutis. Buvo iškulti dviejų prabangių mašinų langai. Demonstrantai skandavo: „From New York to Greece, Fuck the Police".

 

       Policija norėjo atakuoti demonstrantus, bet šie greitai išsiskirstė ir persigrupavę ruošėsi užimti Naująją mokyklą. Vienas žmogus buvo areštuotas.

 

      Naujosios mokyklos pastatą studentai užėmė trečiadienio naktį. Ketvirtadienį jie atrėmė policijos atakas ir išsiplėtė, kai prie jų prisijungė šimtai nakties demonstrantų. Policija bandė juos išvaikyti, bet žmonės užblokavo gatvę šiukšlėmis ir pašto dėžutėmis. Vėliau jie per atsarginį įėjimą pateko į mokyklos pastatą. Bobas Kerrey, studentų nekenčiamas Naujosios mokyklos vadovas, paliko pastatą, buvo minios nušvilptas ir apmėtytas pomidorais.

 

      Deja, vėliau dalis pastatą užėmusių studentų įkalbėjo baigti okupaciją, o Kerrey taip ir liko nekenčiamu šios mokyklos vadovu.

 

      Kaip rašo eitynes organizavęs kolektyvas, „Niujorkas keičiasi, išsineria iš visuotinės baimės it gyvatė iš senos odos, o mūsų gyvenimas priklauso nuo naudojimosi kiekviena galimybe kovoti už laisvę.“ Savo straipsnį jie baigė tokiais žodžiais: „Būkite tikri, kad tai – tik pradžia“.

 

      Anarchija.lt

      2008.12.20.