varikada VU        Ketvirtadienį Vilniaus universitetas (VU) sustiprino senamiestyje esančių pastatų apsaugą, nes buvo baiminasi, kad pasikartos bandymas okupuoti universitetą. Savaitės pradžioje visiems universiteto padaliniams išsiųstas universiteto rektoriaus Benedikto Juodkos raštas, kuriame dekanai ir kitų padalinių vadovai raginami atsakingai vertinti esamą informaciją ir imtis atsargumo priemonių, t. y. nepalikti tuščių patalpų, nerakintų durų, taip pat iš koridorių pašalinti lengvai pernešamus ar perstumiamus baldus, kad būtų galima išvengti barikadų, – esą platinama informacija, kad VU okupacija prasidės 15 valandą. VU apsaugos tarnyba papildomai skyrė po vieną budėtoją Filosofijos fakultete ir centriniuose rūmuose. Po pietų prie šių pastatų budėjo masinius neramumus pasiruošę malšinti policininkai (vadinamieji robokopai).

 
Bijomasi sumaišties
 

VU Bendrųjų reikalų direkcijos direktorius Lionginas Striganavičius 15min.lt teigė, kad, be papildomos apsaugos, kitų prevencinių priemonių nebus imamasi. „Universitetas yra vieša vieta, čia užeiti gali visi. Na, aišku, jei matysim, kad kas nors agresyviai veržiasi, tai sustabdysim“, – kalbėjo L.Striganavičius. Pasak jo, okupacija turėtų daug neigiamų pasekmių: būtų materialinių nuostolių, kiltų sumaištis. „Įsivaizduokite, dirbi ir nežinai, kada kas nors įsiverš į tavo kabinetą ir pareikš, kad jis yra perimamas“, – teigė pašnekovas. Pasak jo, tokiai akcijai nepritaria nei VU darbuotojai, nei studentai.

 

Už universiteto okupaciją pasisako dvi studentų grupės – „Studentų pasipriešinimas“ ir „Solidarūs Lietuvos studentai“. Abi jos siekia nemokamo aukštojo mokslo bei studijų prieinamumo visiems. Tačiau „Studentų pasipriešinimas“, vadovaujamas radikalo Stanislavo Tomo, tikslų pasiryžęs siekti griežtesnėmis priemonėmis – raginama užimti VU auditorijas ir jų neapleisti, kol Vyriausybė pakeis aukštojo mokslo sistemą.

 

„Solidarūs Lietuvos studentai“  teigia, kad „okupantai yra tie, kurie kėsinasi į studentams priklausančius universitetus, jų teises“ ir siūlo tiesiog „atsiimti“ auditorijas. Taip pat šis judėjimas gruodžio pabaigoje planuoja mitinguoti bei protestuoti prie Švietimo ir mokslo ministerijos.

 

Mokoma, kaip statyti barikadas

 

Internete jau platinamas „Studentų pasipriešinimo“ parengtas leidinys „Universitetų okupacija Lietuvoje. Aktyvaus studento ABC“. Keliolikos puslapių brošiūroje aiškinama, kad taiki ir ryžtinga auditorijų okupacija yra vienintelis būdas studentams būti išgirstiems – esą nei mitingai, nei derybos tarp studentų ir valdžios atstovų yra neveiksmingos. Šiame pradžiamokslyje dėstoma, kaip parengti veiksmų planą: „Susipažinkite su pastatu. Kiek ir kokių durų reikės užrakinti? Ką galite panaudoti barikadoms pastato viduje ir išorėje? Ar galėsite pabėgti, jei prisireiktų? Ar reikia iš anksto pasirūpinti maisto produktais ir kitais ūkio reikmenimis?“ Toliau aiškinama, kaip užremti duris ir gerai pastatyti barikadas.

 

Pirmoji okupacija patyrė fiasko

 

Nepamirštamas ir teisinis aspektas – būsimi maištininkai mokami bendrauti su policija, siūloma iš anksto susirasti teisininką. „Jei tave sustabdo policijos pareigūnas, paklausk, ar esi sulaikomas. Jei nesi sulaikomas, gali eiti savais kelias. Jei esi sulaikomas, nesipriešink, nes tai žymiai apsunkina gynybą. Nesutik su apieškojimu. Neatsakinėk į klausimus. Jei yra galimybė, bėk. Jei dėvi kaukę – užsirašyk ant jos šūkį, tada tai bus nebe kaukė, o transparantas“, – aiškinama „Aktyvaus studento ABC“.

 

15min.lt primena, kad 2008 m. gegužę anarchistinių pažiūrų jaunuoliai bandė užsibarikaduoti VU centriniuose rūmuose, tačiau policija maištininkus suėmė jau po valandos.

 

Inga Popovaitė

www.15min.lt, 2009 12 03