Audimax yra visur        2009 m. gruodžio 21-osios naktį, po dviejų mėnesių okupacijos policija įsiveržė į okupuotą Vienos universitetą ir išvarė studentus iš didžiausios auditorijos „Audimax“ korpuso, tačiau po valandos studentai iš naujo įsitvirtino C1 korpuse. Studentai protestuoja prieš mokamo mokslo įvedimą ir universitetų komercializaciją. Policija pasinaudojo tuo, jog daugelis okupantų grįžo namo, kad atšvęstų Kalėdas kartu su tėvais. Toks elgesys yra neetiškas, kadangi buvo pasinaudota studentų religiniais jausmais. Kaip gali krikščionys pradėti ataką per Kalėdas, kai priešininkai švenčia Kristaus gimimą ir nėra pasiruošę gintis? Berlyno Laisvojo universiteto okupantai taip pat ruošiasi policijos atakai vieną iš Kalėdų naktų.

 

Šiuo metu be Vienos universiteto C1 korpuso lieka okupuoti Vienos technikos universitetas, Vienos ekonomikos universitetas, Vienos natūralių resursų universitetas ir Vienos dailės akademija. Studentai grįžta iš tėvų namų atgal į okupuotus pastatus. Iš viso šiuo metu okupuotas 71 universitetas Vokietijoje, 12 Austrijoje, 4 Šveicarijoje ir 2 Kroatijoje.

 

Taip pat šiandien naktį pasibaigė II Tarptautinis okupantų kongresas, kuriame man teko garbė būti Berlyno okupantų delegatu. Susirinkimas vyko 3 dienas okupuotame Potsdamo universitete, buvusiuose Vokietijos karalių rūmuose. Okupantų atstovai priėmė Tarptautinį okupantų solidarumo paktą, kurio esmė ta, kad Vokietijos, Austrijos ir Šveicarijos studentai skelbia apie siekį kartu kovoti prieš nemokamo mokslo naikinimą, rengti bendrus protestus, kartu priešintis policijai. Šių trijų šalių studentų atstovybės paaukojo apie 20 000 eurų okupantų veiklos koordinacijai.

 

Kongreso metu taip pat buvo platinama informacija apie tai, kaip gaminti dūminius užtaisus, statyti patvarias barikadas ir teisėtai priešintis policijai.

 

Sausio 29 d. Frankfurto universitete posėdžiaus Tarptautinė okupantų koordinacinė taryba. Posėdį nutarta surengti dieną prieš studentų demonstracijas, kadangi po protesto akcijų susirinkti gali būti sunku – policija gali neteisėtai, viršydama įgaliojimus, sulaikyti tarybos narius. Vasarį taryba susirinks Paryžiaus Sorbonoje, kovą – Barselonoje, gegužę – Šiaurės Reine-Vestfalijoje, kur valdo krikščionys demokratai ir liberalai – radikaliausi nemokamo mokslo priešininkai, o birželį bus sušauktas III Tarptautinis okupantų kongresas.

 

Stanislovas Tomas yra Berlyno, Paryžiaus ir Londono universitetų doktorantas

 
2009 12 21
 
Audimax uzemimui etminti