piacenza     Piacenzoje keturi darbininkai buvo išvežti į ligoninę po to, kuomet lapkričio 2d. rytą įvyko riaušės priešais baldų gamtintojo IKEA gamyklos vartus. Gamykla yra pagrindinis švedų korporacijos produkcijos sandėliavimo centras Italijoje ir jos darbuotojai yra formaliai įdarbinami kelių kooperatyvų. Tačiau kaip gana įprasta Italijoje, „kooperatyvo“ pavadinimas slepia žiaurią išnaudojimo realybę, darbo reglamentų bei nacionalinių kolektyvinių susitarimų ignoravimą.

  

     Būtent tokią realybę  demaskuoja kovojantys darbuotojai (dauguma jų imigrantai), sukeldami streiką, kuris iki šiol jau tęsėsi kelias dienas. Jų spaudos pranešimai pasakoja apie rimtas problemas: atlyginimų nelygybę, per didelį darbo krūvį, nesumokamus atlyginimus, jau nekalbant apie įmonės atsisakymą suteikti darbuotojams galimybę turėti reprezentuojančią profsąjungą.

 

     IKEA valdyba nedelsiant atleido 12 darbuotojų, kurie yra įtariami protestų organizavimu. Devyni jų yra nepriklausomos COBAS profsąjungos nariai. Smurtiniai susidūrimai vyko jau Spalio 30 d., kuomet policija įsikišo tam, kad „išvalytų“ darbininkų blokadą, taikydamiesi į krovininius sunkvežimius, kurie stabdė patekimą į gamyklą ir galiausiai po to ėmėsi priverstinio gamybos gamykloje atstatymo. Panašus scenarijus pasikartojo ir lapkričio 2 d., kuomet policija agresyviai atakavo protestuojančius darbuotojus su ašarinėmis dujomis ir lazdomis.

 

     Vėliau, popietės metu, Piacenzos savivaldybė pradėjo vesti derybas. Derybų pabaigoje kooperatyvų atstovai prižadėjo neatleisti 12 su riaušėmis susijusių darbininkų, tačiau jie pranešė, kad jie perkels darbininkus į kitas IKEA gamyklas. COBAS profsąjunga laiko susitarimą nepriimtinu, nes jau neminint kitų dalykų, jiems tai reikštų, kad profsąjunga praranda visą reprezentacinį kolektyvą Piacenzos gamykloje.

 

     Iš libcom.org vertė N. Vala

     piacenza