nacionalizmas suoliukai     Mano kaimynai išblūdo. Vienas jau rengiasi karui su rusais, išjungęs televizorių naktį sapnuoja, kad rusų tankai važiuoja į Klaipėdą, kitas patyliukais iš pensijos perka džiūvėsius ir druską pergalės baliui. Jaunesni būtų ir laiko turėtų – eitų partizanauti. Trečias dar negalanda kirvio, bet irgi išsigandęs. O ką žinai?..   

     Kai šitiek šneka ir šneka apie būsimą karą, kažkaip neramu pasidaro. Kartais galvoju ir aš: ar mano karta dar spės pamatyti laikus, kada pasaulį valdys viena imperija, o kitos, mažesnės imperijos, bus nugalėtos? Ar tai įmanoma be trečio pasaulinio? Ar trečias nebus paskutinis?..   

     Sakote, žmonės neleis? Ką tie žmonės žinos! Štai ir dabar jie tiki, kad televizorius rodo viską. Rusai pažeidžia tarptautinę teisę ir okupuoja Krymą. Jie šautuvais žmones suvarė į tariamą referendumą, kuris absoliučiai nieko nereiškia, dabar grasina taikiems savo kaimynams, įskaitant Lietuvą. Tai kaip nebijoti?   

     Taip, žinoma, čia pasakyta tiesos. Pagal tarptautinę teisę Krymo referendumas yra niekinis. Toks pat niekinis, koks palyginti neseniai Europos Sąjungos ir JAV pritarimu buvo surengtas Kosove. Tikriausiai pamenat? Na, kad Kosovas atsiskyrė nuo Jugoslavijos neteisėtu pagrindu, apie tai niekas labai mums nekalbėjo... Tačiau niekinis Kosovo referendumas buvo toks kaip ir teisingas, užtat Krymo – visai po velnių. Kodėl? Jis prieštarauja pačios Ukrainos konstitucijai.   

     Taip, Ukrainos konstitucija tikrai pažeista. Jeigu referendumas būtų vykęs visos Ukrainos teritorijoje ir leidęs Krymui jungtis prie Rusijos, tada konstitucija nebūtų sulaužyta. Apie tai kalba mūsų valdžios propaganda, ir tai yra tiesa. O Ukrainos valdžia? Ar ji – pagal konstituciją? Kodėl teisingoji propaganda nepasako, kad Janukovičius nušalintas ne pagal konstituciją, kad Vyriausioji Rada nesurinko šitiek balsų, kiek reikalinga nušalinti jų prezidentą, kad parlamentui balsuojant salėje buvo ginkluoti žmonės? Ar tai – pagal konstituciją? Na taip, sukilimas, perversmas, revoliucija... Tokiu atveju konstitucija veikti negali, užtat kitu ima ir suveikia. Dabar jos veikimas dvigubas.   

     Iš tiesų didžiosios šalys rimtai nebežiūri nei į tarptautinę teisę, nei į tas konstitucijas. Bene NATO bombardavo Jugoslaviją pagal jos konstituciją? Afganistanas, Irakas okupuoti pagal tų šalių konstitucijas? Sakote, buvo kažkoks Jungtinių Tautų sprendimas? Ne, sprendimo nebuvo, nes protestavo Rusija. Bet kas žiūrės į rusus! Juk rusai – tai komunistai!   

     Šiandien daugybė propagandos apkvailintų žmonių tikrai tiki, kad konfrontacija vyksta kažkokiu ideologiniu pagrindu. Juk JAV ir ES – už laisvę ir demokratiją, už žmogaus teises. Jeigu JAV okupavo Iraką, tai tik dėl to, kad ieškojo branduolinio, cheminio ir bakteriologinio ginklo, kad norėjo išgelbėti mus ir visą pasaulį. Jokio ginklo Irake nė būti nebuvo, bet nesvarbu – JAV bombardavo Irako miestus dėl taikos ir dėl žmogaus teisių, bet jokių būdu – ne dėl naftos.   

     O rusai? Juk tai komunistai! Šiandien daugybė žmonių tikrai tebesapnuoja Rusijos komunizmą – kolūkius, valstybinę pramonę, nemokamą gydymą, žodžiu, tuos nuostabius laikus, kai darbo užteko visiems, bet niekas nieko nedirbo. Pačioje Rusijoje tas sapnas išsisklaidė prieš 20 metų. Ten – toks pat žiaurus mafijinis kapitalizmas, tokia pat oligarchų valdžia, kaip ir čia Lietuvoje.   

     Rusija tiek pat žiūri tarptautinės teisės, kaip ir ES ar JAV. Šiandien ji kalba apie Krymo apsisprendimo teisę, bet kažkodėl tos teisės nenori suteikti čečėnams. Standartai tokie pat dvigubi. O demokratijos Rusijoj nė lašelio daugiau kaip Lietuvoj, kur visuotiniai referendumai yra nulio vietoje, kur net Konstitucinis Teismas stovi aukščiau mylimosios tautos ir gali jai pasakyti, ką tauta gali, ko ne...   

     Tai kas iš tiesų vyksta, jeigu ne kova tarp gėrio ir blogio, jeigu ne mūšis tarp demokratijos ir diktatūros? Akivaizdu – tai kova tokių su tokiais dėl teritorijos. Rusija – jau nebe ta supervalstybė, kokia buvo Sovietų Sąjunga. Taip, ji turtinga gamtos turtais, bet ekonomine savo galia jau negali prilygti nei Jungtinėms Valstijoms, jei Europos Sąjungai. Į jos protestus niekas rimtai nežiūri, NATO žiedas apie ją vis labiau traukiasi. Bet Rusija – dar ne Irakas, ji tebeturi atominį ginklą, ir tai – ne CŽV "klaida". Kai NATO atslinko visai netoli Maskvos, į kampą įvytas žvėris netikėtai parodė dantis. O taip, dantų dar yra!   

     Ukrainai labai nepasisekė. Žmonės ir taip išsekinti nuo korumpuotos valdžios, o dabar – tokia konfrontacija! Šiandien nedaug kas žino, kad vidinis konfliktas pačioje Ukrainoje išprovokuotas tų pačių didžiųjų pasaulio jėgų. Ukrainai buvo iškeltas klausimas: ARBA – ARBA. Arba su Rusija, arba su ES. To reikalavo ES – jeigu su mumis, tai jokios laisvos prekybos su Rusija. Rusija sakė tą patį – jeigu su ES, tai jokios laisvos prekybos su mumis!   

     O pati Ukraina, jeigu kam svarbus jos likimas? Ji nėra tokia vienalytė, kaip atrodė, pažvelgus į jos žemėlapį. Vakarinė – labiau vakarietiška, ji vėliausiai atplėšta nuo Lenkijos, ją natūraliai traukia į Vakarus. Rytinė, turtingoji Ukrainos dalis labiau integruota su Rusija, o Krymas – tai buvusi Rusijos teritorija, prie Ukrainos prijungtas Nikitos Chruščiovo laikais. Štai kodėl Krymas taip lengvai žengė link Rusijos – užteko Kijevo fašistams pareikšti, kad jie kovos ne tik su žydais, kad Ukrainos rusams geriau dingti į Rusiją, tie ėmė ir dingo... Ak taip, Vakarų demokratijos šalys netgi nežino, kad remia fašistuojančią valdžią!   

     O Lietuva? Ką mes, paprasti žmonės, turėsim iš tos konfrontacijos? Šį tą jau turime. Už dujas mes jau mokame kur kas brangiau, nei latviai ir estai. Kai prasidės abipusės ekonominės sankcijos, susiveršim diržus dar smarkiau. Šiandien mažai kas tiki, kad Vakarų sankcijos labai smarkiai suduos Rusijos oligarchams. Kaip jiems bebūtų sunku, bet Putinas sukrapštys kelis rublius benzinui, turėtų užtekti kuro ir Grybauskaitės mašinai. Jeigu pritrūks kam nors – tai man ir mano kaimynams.   

     O kaip su karu? Tai važiuos rusų tankai į Klaipėdą ar nevažiuos? Jeigu Rusija būtų ana supervalstybė, gal dar rizikuotų sukelti paskutinį pasaulinį... Bet ji nebeturi šitiek dantų, kad mėgintų atkąsti gabaliuką NATO. Klaipėda – tai jau ne Krymas, referendumo čia nesurengsi. Tačiau kovinis pasirengimas gerai, propagandinis karas šalies viduje labai į naudą. Kol žmonės žiūri į Ukrainą ir sapnuoja karus, patyliukais pakils kainos. Prieš eurą vis tiek turės kilti, tai kodėl ne dabar, kai visiems rūpi karai, o ne kišenė?   

     Ir Prezidentės rinkimai ant nosies. Baigtis jų aiški ir taip, bet jeigu iki to laiko pavyks išlaikyti karinę psichozę, tai jie pasibaigs laaaaaaabai įspūdingai. Rusijoj Putino reitingai šitaip pakilo ant nacionalizmo bangos – kodėl neturėtų kilti ir Grybauskaitės? Už Lietuvą, vyrai, už Lietuvą! Jeigu kelnes numaus, tai žinosim dėl ko. Dėl taikos ir demokratijos.   

     Petras Dargis

     http://petrasdargis.lt

     2014 03 24

     karas kyla