texim riauses intro     Turkijos tekstilės gamykloje „Texim“, kuri gamina drabužius Hugo Boss ir Pierre Cardin kompanijoms, trisdešimt aštuoni  darbuotojai buvo atleisti iš darbo dėl teisėtų profsąjungos organizavimo veiksmų. Jų „nusikaltimas“ buvo bandymas išvengti darbo sąlygas sunkinančių pokyčių ir priešinimasis neįvykdomam 50% gamybos apimčių padidinimo reikalavimui, kuris buvo pateiktas staklių operatoriams dirbantiems trikotažo padalinyje.

 

     Trikotažo padalinio darbuotojai pradėjo profsąjungos organizavimo vajų kompanijoje ir išskirtinai tiktai darbuotojai iš trikotažo padalinio sulaukė atleidimo įsakų.

 

     Po atleidimo atleisti darbuotojai ir jų palaikytojai taikiai protestavo už gamyklos ribų, reikalaudami gražinimo į prarastas darbo vietas. Po penkiasdešimties taikaus protesto dienų gamyklos vadovai neapsikentė ir suorganizavo policijos įsikišimą tam, kad ji išspręstų reikalus. Kuomet jau kaip įprasta turėjo prasidėti rytinis piketas, dvylika policijos autobusiukų su policininkais, kurie buvo apsirengę pilna riaušių apranga bei ginkluoti atitinkama riaušių ginkluote, atvyko prie gamyklos vartų.

 

     Darbininkai buvo užpulti ir priversti atsitraukti nuo gamyklos ir galiausiai buvo užspausti ir apjuosti įspėjamąja juosta. Visi darbuotojai, kurie bandė palikti apjuostą zoną ir sugrįžti į gamyklą, buvo atakuoti policijos. Pranešama, kad daugybė darbuotojų buvo sužeisti ir mažiausiai du jų buvo išvežti į ligoninę.

 

     Nuo pat atleidimų stojimas į TEKSIF profsąjungą gerokai pašoko į viršų, tad tai netrukus lėmė dar kelių gerai žinomų aktyvistų ir agitatorių atleidimus. Iš viso Stanbulo "Texim" gamykloje dirba maždaug 700 darbuotojų. Gamyklos produkcija skirta daugiausia Vokietijos rinkai.

 

     Turkijoje profsąjungų ardymo reidai yra labai paplitę, o ypač tekstilės pramonėje. Šiais metais ypatingai daug buvo atvejų, kuomet pramonininkai atvirai šaiposi iš darbininkų teisių ir darbo įstatymų jas pažeidinėdami ir ignoruodami, kai tuo tarpu valdžia paprasčiausiai apsimeta nieko nematanti.

 

libcom.org vertė N.Vala

 

 texim riauses