atenai riauses 2010       Prieš dvejus metus, 2008 m. gruodžio 6-ąją policininkams nužudžius 15-metį Alexį Grigoropoulosą, Graikijoje kilo didžiausi per kelis dešimtmečius neramumai. Antrosios paauglio mirties metinės Atėnuose buvo pažymėtos „Molotovo kokteilių“ lietumi.

 

Toje vietoje, kur buvo nužudytas paauglys, pirmadienį susirinko daug žmonių. Prie marmurinės lentos, ant kurios užrašyta „Jaunajam Aleksiui atminti, jam buvo tik penkiolika“, jie padėjo gėlių ir uždegė žvakutes.

 

Vėliau apie 5 tūkst. demonstrantų patraukė per Graikijos gatves. Prie prabangaus viešbučio netoli parlamento įvyko susirėmimai tarp policijos ir demonstrantų. Eismui buvo uždarytos centrinės gatvės ir aikštės.

 

Susidūrimai pasižymėjo ypatingu policijos žiaurumu. Sužeisti 96 demonstrantai, 42 – suimti. Policija kruopščiai ruošėsi galimoms gruodžio 6-osios riaušėms. Išvakarėse buvo „išvalyti“ keli Atėnų socialiniai centrai ir suimti keliasdešimt aktyvistų, minėjimo dieną policininkai blokavo metro stoteles, Politechnikos institutą ir Exarchijos rajoną..

 
{youtube}61k-9GPoM9A{/youtube}
 
{youtube}bKu5lEu_qSE{/youtube}
 
Fotografijos: www.vancouversun.com
 
a.lt info
2010 12 07