Balandžio 12 d. Baltarusijos KGB vadovas Vadimas Zaicevas pateikė tris teroro akto versijas. Pirmoji jo versija – dėl sprogimo kalta Baltarusijos opozicija. Sprogimas, anot jo, gali būti susijęs su neseniai vykusiais Baltarusijos prezidento rinkimais ir opozicijos pastangomis destabilizuoti padėtį.

 

Antroji KGB vadovo versija – dėl sprogimo kalti anarchistai. „Esama radikalių ekstremistinių jaunimo organizacijų. Dabar baigiama anarchistų baudžiamoji byla. Neatmetame, kad jie tai galėjo padaryti keršydami KGB”, – sakė V. Zaicevas.

 

Trečioji versija, anot V.Zaicevo, – tai nesveiko žmogaus poelgis. „Toks žmogus gali būti nesveikas ne vien psichiškai, net ir asmeninių ambicijų požiūriu”, – sakė saugumietis.

 

Baltarusijos anarchistai internete gyvai aptarinėja šias versijas. Jie kategoriškai atmeta pirmąsias dvi. Anot jų, tai ne liberalų ir ne anarchistų darbas. Pirmieji veikia visai kitai metodais, o antrieji to net nesugebėtų padaryti, nes daugelis jų nuolat sekami arba jau sukišti į kalėjimus.

 

{youtube}VduSzgwjvOo{/youtube}

 

Anarchistams artimiausia ketvirtoji versija, anot kurios, sprogimas metro yra Baltarusijos specialiųjų tarnybų darbas. Baltarusijos valdžia siekia dviejų tikslų – nukreipti žmonių dėmesį nuo valdžios vykdomo plataus masto ekonomikos liberalizavimo ir pradėti dar didesnes represijas prieš visus nepatenkintuosius. Represijas ji jau pradėjo – balandžio 12 d. į milicijos poskyrius buvo pristatyti mažiausiai 5 anarchistai ir keliolika liberalų.

 

Pažymėtinas ir tam tikras Vakarų žiniasklaidos pasimetimas. Baltarusijoje nėra įprasto jos „taikinio“ – mirtininkų islamistų, todėl pranešimai apie įvykį atrodo neįprastai trumpi, be išsamių komentarų ir analizės.

 

a.lt info

2011 04 12