Į Laisvojo universiteto (LUNI) surengtą filmo „Antifa: Chasseurs de skins“ (pranc. „Antifa: skinų medžiotojai“) peržiūrą buvo susirinkę apie dvidešimt žmonių, tarp jų buvo ir mama su trejų metų mergaite. Pasak liudininkų, patalpas iš karto pripildė dūmai, todėl žiūrovai kosėdami puolė į lauką.

 

„Vieną dūminę „šaškę“ metė į ekraną, kitą šiaip. Labai stipriai uždūmino, bandėme išmesti į lauką, tačiau patalpoje dar pusvalandį buvo tiršta“, – pasakojo salėje sėdėjęs Algirdas. Pasak jo, aiškiai matėsi, kad keturių ar penkių jaunuolių įvykdytas išpuolis buvo iš anksto suplanuotas, nes jie veikė labai tiksliai, greitai ir operatyviai. Kai kurie liudininkai spėjo pastebėti, kad kaukėti jaunuoliai su savimi turėjo lazdas.

 

Kitas įvykio liudininkas Donatas Velykis pasakojo, kad praėjus maždaug pusvalandžiui nuo filmo pradžios, į patalpą įsiveržė 5-6 kaukėti žmonės. Jie į projektoriaus ekraną, kuriame rodytas filmas, metė du dūminius užtaisus ir staigiai pasišalino. Pasak D. Velykio, buvo matyti, kad dūminis užtaisas – ne namų gamybos. Panašūs esą naudojami kariuomenėje ar riaušėms malšinti.

 

Į įvykio vietą iškviesta policija. D. Velykio teigimu, policijos pareigūnai pasakojo, kad panašių išpuolių Vilniuje jau yra buvę – tokiu būdu kėsintasi į turkų kebabines.

 

Incidento metu žmonės nenukentėjo, išgąsdinta filmą žiūrėjusi mergaitė. Išpuolį užfiksavo vaizdo kameros. Policija ištirs jų įrašus. Tikimasi, kad įrašuose matysis dar nespėjusių užsidėti kaukių užpuolikų veidai.

 

Spėjama, kad dūminiais užtaisais ultranacionalistai kovoja prieš kairiųjų pažiūrų jėgas. Likus kelioms dienoms iki filmo peržiūros jos buvo patalpintas portalo patriotai.lt forume ir balandžio 30 d. surengto neonacistinių grupių „Anti-Antifa” koncerto puslapyje socialiniame „Facebook” tinkle.

 

Kai kurie antifašistai, priklausantys „Facebook“ grupei „Lietuva be neonacizmo”, mano, kad šis išpuolis yra tiesiogiai susijęs su kovo 11-osios neonacių maršų organizatoriaus Ričardo Čekučio grasinimais: „Piliečių nervai gali neišlaikyti ir tuomet prasilies kraujas. Po to jau sunku bus sustoti. Tai tik kritinės masės susidarymo klausimas. Jeigu valdžia nieko nedarys, padarys piliečiai“.

 

ataka_pries_LUNI_1

 

ataka_pries_LUNI_1-1

 

ataka_pries_LUNI_3

 

ataka_pries_LUNI_2

 

Daugiau fotografijų: Antifa.lt

2011 05 02