Lenkai teigia kovojantys prieš priverstinę jų tautos asimiliaciją Lietuvoje. Lietuvoje veikiančios lenkų organizacijos kritikuoja naująjį Švietimo įstatymą, kuriuo plečiamas dėstymas lietuvių kalba tautinių mažumų mokyklose ir per dvejus metus ketinama suvienodinti lietuvių kalbos valstybinį egzaminą lietuviams ir tautinių mažumų atstovams.

 

Demonstrantai plakatais ragino ginti tautinių mažumų teises. „Lietuva, pasimokyk iš Vengrijos“, „Europa, apgink mūsų teises“, „Stop mažumų diskriminacijai“, – skelbė protestuotojų plakatai lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis. „Vengrai pasirinkti todėl, kad jie pirmininkauja ES. Europos Sąjungos šalys turi užkirsti kelią Lietuvos lenkų nutautinimui. „Tai yra ES šalyse draudžiamas dalykas, tai yra įtvirtinta teisės aktuose“, – pareiškė Lietuvos lenkų sąjungos sekretorius Edvardas Trusevičius.

 

Renginio metu kitapus Jogailos gatvės būriavosi neonaciai. 4-5 skinų būrelį kartu su savimi atsivedė Lietuvių tautinio centro (LTC) vadas Ričardas Čekutis. Tarp jų buvo ir keli neseniai susikūrusio radikalaus „Autonominio pasipriešinimo“ nariai.

 

neonaciai_lenku_pikete_2

 

neonaciai_lenku_pikete

 

neonaciai_lenku_pikete_3

 

Neonaciai ilgai stoviniavo ant šaligatvio greta policininkų, tačiau jokių veiksmų prieš protestuojančius lenkus nesiėmė. Piketui pasibaigus jie ramiai išsiskirstė.

 

Atrodytų, nacionalistai turėtų palaikyti bet kokius tautinio identiteto išlaikymo siekius, tačiau taip nėra. Lietuvoje gyvenantys lietuvių ultranacionalistai itin priešiški tautinei lenkų mažumai. Apie tai galima spręsti iš to paties R. Čekučio komentaro socialiniame „Facebook“ tinkle.

 

Cekutis_apie_lenkus

 

„Priešiškų jėgų“ veiksmus Lietuvos neonaciai stebi gana dažnai. Jie pastebimi beveik kiekviename protesto mitinge. Skustos galvos ir juodi „bomberiai“ visada būriuojasi kiek atokiau nuo protestuojančių. Jei nebūtų taip apsirengę, juos galėtum palaikyti policininkais, budriai saugančiais Lietuvos valdžią.

 

Antifa.lt

2011 05 24