Knyga „Das Versteckspiel“ paaiškina tokių kodų reikšmes ir parodo, kad ultradešiniųjų ekstremistų stilius tampa vis įvairesnis ir sudėtingesnis. Ji skiriama mokytojams, socialiniams darbuotojams ir jaunimo grupių lyderiams, kurie galėtų be vargo identifikuoti neonacius. Knygoje pateikiama 150 kodų, kuriuos naudoja dešinieji ekstremistai, įskaitant tam tikras drabužių etiketes, pavyzdžiui, „Thor Steinar“ ar „Lonsdale“.

 

Ultradešiniojo ekstremizmo ekspertas Michaelis Weissas, 10 metų tyrinėjęs neonacių aprangą ir simbolius, yra vienas iš šios knygos autorių. Pasak M. Weisso, skaičius 14 yra nuoroda į Amerikos baltųjų separatisto Davido Lane`o frazę „Mes privalome užtikrinti mūsų žmonių egzistavimą ir ateitį baltiesiems vaikams“, kurią anglų kalba sudaro 14 žodžių.

 

Skaičius 8 atstoja aštuntąją abėcėlės raidę H, tad 88 atitinka HH, o tai yra frazės „Heil Hitler“ santrumpa. Panašiai skaičius 28 atitinka raides BH, o šios reiškia „Blood and Honour“ („Kraujas ir garbė“) – rasistų skinhedų tinklo pavadinimą.

 

M. Weissas sako, kad slapti kodai gali būti randami visur – automobilio numeriuose, tatuiruotėse, aprangoje ir ženkluose per futbolo varžybas. Neonacių kodų vis daugėja. Kai juos atskleidžianti knyga buvo išleista pirmą kartą (2001 m. ), joje buvo apie 100 simbolių. „Neonacių įvaizdis dabar yra daug įvairesnis“, – sako M. Weissas. Pasak jo, anksčiau ultradešinieji dėvėjo odinius drabužius ir vaikščiojo skustomis galvomis, bet dabar jie į savo stilių įtraukia pačius įvairiausius subkultūrų elementų.

 

Dviprasmiški neonacių grupių dainų tekstais arba rūbai su koduotais simboliais dažnai praslysta pro teisinį radarą, nes jie atvirai nedemonstruoja uždraustų simbolių. Įvairėjantis dešiniųjų ekstremistų stilius reiškia, kad neonaciai dažnai gali įsimaišyti į kairiųjų demonstracijas ar sporto stadionus. „Problema ta, kad daugelis neonacių sumaniai maskuojasi ir nebeišsiskiria iš minios“, – teigia M. Weissas.

 

Vokietijos saugumo tarnybos duomenimis, 2009 m. šalyje veikė 195 ultradešiniųjų organizacijos, turinčios 26 tūkst. narių.

 

Su knyga galima susipažinti: www.dasversteckspiel.de

Papildoma informacija apie neonacių simbolius ir kodus: www.netz-gegen-nazis.de

 

Slaptus kodus ir modifikuotus nacių simbolius plačiai naudoja ir Lietuvos neonaciai:

 

88_-_1

 

88_-_2

 

antifa.lt

2011 06 29