Architekto Juano Jose Novellos sukurtas monumentas primena kiparisą. Metalinės jo šakos susipynusios į tinklą, simbolizuojantį anarchistinę  savanoriškai susivienijusių žmonių iniciatyvą. Ant monumento užrašyti žodžiai „A los hombres y mujeres de la CNT“ („CNT vyrams ir moterims“).


Monumentas atidengtas minint CNT-AIT profsąjungų 100-metį. Atidarymo ceremonijoje dalyvavo šimtai CNT-AIT veteranų ir dabartinių šios profsąjungos aktyvistų. Nuo to laiko, kai 1939 m. balandžio 1 d. buvo paskelbta Ispanijos pilietinio karo pabaiga, šie žmonės nesusitaikė su fašistinio režimo atėjimu į valdžią. Jų kova tęsėsi net tada, kai daugelis judėjimų, nukentėjusių nuo Franco režimo, nusprendė užmiršti praeitį ir kartu žengti „į demokratiją“.

 

Daugelio susirinkusiųjų akyse pasirodė ašaros, kai jie atėjo į tą vietą, kur praeito amžiaus 4-5 dešimtmečiuose buvo šaudomi žmonės, patekę į Campo de la Bota lagerį. Generalinis CNT sekretorius Alfonso Álvarezas savo kalboje priminė rūsčius Franco diktatūros metus. CNT aktyvistė Sonia Turón padėkojo veteranams: „Ačiū, kad esate, būtent tokie, kokie esate, ir tęsiate savo kovą“. Pritariant pianinui, grupė „Electriques quienes“ („Elektrinės lėlės“) sudainavo keletą revoliucinių dainų: „Hijos del pueblo”, „A las barricadas” ir Durručiui skirtą romansą.

 

Ceremonija baigėsi prie monumento padėjus gėlių ir pakėlus taures į visų susirinkusiųjų sveikatą.

 

CNT_monumentas_1

 

CNT_monumentas_2

 

CNT_monumentas_3

 

CNT_monumentas_2-1

 

CNT_monumentas_4

 

Pagal www.cnt.es parengė N.K.

2011 06 29