Ispanijos vyskupų konferencija nutarė pasipinigauti iš popiežiaus vizito


Popiežiaus Benedikto XVI vizitui į Madridą rugpjūčio mėnesį besiruošianti Ispanijos vyskupų konferencija nutarė užsikalti šlamančiųjų. Nors Madrido miesto savivaldybė nakvynę mokymo įstaigų patalpose piligrimams suteikė nemokamai, vyskupai nusprendė nakvynę apmokestinti. Pasak El Mundo, 18 eurų už nakvynę mokės piligrimai iš Europos Sąjungos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Australijos, o tikintieji iš skurdžiai gyvenančių šalių – tokių kaip Zimbabvė ar Afganistanas – už nakvynę turės sumokėti po 10 eurų. Tikimasi, kad Pasaulio jaunimo dienose apsilankys apie 500 000 katalikų.

 

Mokestį už nakvynę vyskupai aiškina „papildomomis išlaidomis“, tačiau Ispanijos sostinės valdžios atstovai pabrėžia, kad piligrimams užleistoms patalpoms nereikia jokių papildomų lėšų. „Patalpos bus atviros naktį, tačiau tam nereikia jokių papildomų lėšų. Rugpjūčio mėnesį mokymo įstaigose visada budi sargas, kuris atidaro ir uždaro patalpas“, − aiškina miesto valdžios atstovai.

 

Be to, nors didesnioji Pasaulio jaunimo dienų renginių (atidarymo mišios, popiežiaus pasveikinimas, kryžiaus kelias...) nemokami, vyskupai ragina už juos susimokėti. Anot bažnytininkų, tai būtų „solidarumo su kitais ženklas“, be to, „auka“ palengvintų logistikos ir kitų renginio išlaidų naštą.

 

Popiežiaus vizitas Madride kainuos 100 kartų daugiau nei gėjų eitynės, o pajamų miestas gaus 10 mln. eurų mažiau


Remdamasis Ispanijos vyskupų konferencijos paskelbtais duomenimis, pramogų portalas „Ocio Gay“ skelbia, kad Pasaulio jaunimo dienos renginiai ir popiežiaus Benedikto XVI vizitas į Madridą atsieis apie 50 mln. eurų. Vyskupų teigimu, 70 proc. šios sumos bus surinkta iš renginyje dalyvausiančio jaunimo, 30 proc. lėšų skirs renginio globėjai. Norėdami pritraukti kuo daugiau rėmėjų, Ispanijos katalikų bažnyčios hierarchai pasiekė, kad Pasaulio jaunimo dienos būtų paskelbtos „visuomenei reikšmingu įvykiu“, o tai reiškia, kad renginį remiančios įmonės gaus mokestinių lengvatų, o šalies biudžetas negaus apie 20 mln. eurų. Bažnyčiai taip pat nereikia rūpintis dalyvių apsauga, aplinkos sutvarkymu...

 

Beje, valstybė turėjo eksproprijuoti ir apie 70 žemės sklypų aplink „Cuatro vientos“ oro uostą, kad tilptų visi jaunieji katalikai. Vyskupai teigia nežiną, kiek tai kainavo valstybei.

 

Tuo tarpu kasmet Madride vykstančių LGBT ir jų draugų eitynių biudžetas yra šimtą kartų mažesnis – jų organizatoriai išsivers su puse milijono – 500 000 eurų. 75 proc. reikalingų lėšų skirs rėmėjai, kurie negaus jokių mokestinių lengvatų, nes LGBT eitynės nėra „visuomenei reikšmingas įvykis“, nors tai – daugiausia svečių į sostinę pritraukiantis renginys. Likusius 24 proc. lėšų skirs organizatoriai – daugiausia naktinių Madrido klubų savininkai ir 1 proc. miesto valdžia (įskaitant ir išlaidas aplinkos sutvarkymui). Tačiau organizatoriai patys turi pasirūpinti renginio apsauga, statyti ir išmontuoti scenas ir pan.

 

„Ocio Gay“ nurodo, kad per LGBT eitynes Ispanijos sostinėje dalyviai miestui kasmet palieka per 110 milijonų eurų, o „Pasaulio jaunimo dienų“ finansinis direktorius Fernando Giménez Barriocanal prognozuoja, kad iš katalikiškojo jaunimo renginio miestas gaus apie 100 mln. eurų injekciją.

 

Popiežiaus saugumas kirs per kišenę eiliniams pareigūnams


Benedikto XVI apsauga per Pasaulio jaunimo dienas Madride Ispanijos Vidaus reikalų ministerijai atsieis apie 1 mln. 700 tūkst. eurų. Tiek bus skirta popiežių saugosiančių 4 952 pareigūnų maistpinigiams, viršvalandžiams bei kompensacijoms už atostogų atidėjimą išmokėti.

 

Didžiausia policininkų profesinė sąjunga nuogąstauja, kad už popiežiaus apsaugą iš tikrųjų sumokės patys policininkai. Anot profsąjungos, ministerijai teks sumažinti lėšas, skiriamas kovai su organizuotu nusikalstamumu, be to, metų pabaigoje pareigūnai negaus paskatinimo už gerą darbą. „Galiausiai, atsitiks taip, kad už popiežiaus vizito saugumą sumokėsime mes – policininkai“, − dienraščiui El Público sakė generalinis profesinės sąjungos sekretorius  José Manuel Sánchez Fornet.

 

Madrido kunigų forumas kritikuoja Pasaulio jaunimo dienas ir Benedikto XVI vizitą


Madrido kunigų forumas, kuriam priklauso per 120 dvasininkų, paskelbė viešą dokumentą, kuriame kritikuoja savo hierarchus dėl „milžiniškų išlaidų“, kurių prireiks Pasaulio jaunimo dienų ir popiežiaus Benedikto XVI vizitui surengti.

 

Dvasininkai piktinasi, jog kardinolas Antonio María Rouco Varela pasidavė „valdžios ir pinigų“ goduliui, kad tik galėtų surasti rėmėjų religiniams renginiams. Anot kunigų, kardinolo „paktas su finansinėmis ir politinėmis jėgomis tik sustiprina bažnyčios kaip privilegijuotos institucijos įvaizdį“ ir tokiu būdu neleidžia jai kalbėti apie vargstančiuosius. Dokumente teigiama, kad milžiniškų išlaidų išsigandęs A. M. Rouco pasirinko „pačius blogiausius bendradarbius“. „Niekas negali tarnauti dviem šeimininkams... Negalite tarnauti Dievui ir Mamonai“ (Mt 6,24), – dokumente dvasininkai cituoja bibliją.

 

Kunigai neprieštarauja popiežiaus vizitui: „Vizitas – gerai, bet ne toks“. „Jeigu jį atlydi „Corte Inglés“, „Telefónica“ ir Santander bankas, geriau tegul nevažiuoja“, – sako jie. Pasak dvasininkų, būtų geriau, jei jis atvyktų „ne kaip valstybės vadovas, o kaip kuklus ganytojas“.

 

Madrido dvasininkų manymu, vizitą finansuoti turėtų patys katalikai. „Tačiau [kardinolas] žmonėmis nepasitiki, todėl ieško stambių įmonių“, – sako kunigai, pabrėždami, kad tokiu būdu „Bažnyčia skelbia ne Jėzaus mokymą, o aukština pati save“. Anot Kunigų forumo, Pasaulio jaunimo dienų ir popiežiaus Benedikto XVI vizito „tikslas yra ne Jėzus Kristus, o Bažnyčia“ ir siekiama „ne evangelizuoti, o indoktrinuoti žmones“.

 

Per popiežiaus vizitą uždrausta saugių lytinių santykių reklama


Reklama Ispanijos sostinėje besirūpinanti įmonė „Publimedia“ katalikiškai organizacijai neleido reklamuoti saugių lytinių santykių. Anot įmonės, su popiežiaus Benedikto XVI vizitu sutampanti reklamos kampanija gali „įžeisti“ didelės Ispanijos piliečių dalies religinius jausmus.

 

Katalikiškos organizacijos „Catholics for Choice“ („Katalikai už teisę rinktis“) užsakymu sukurtoje reklamoje, be kita ko, dėkojama Benediktui XVI už tai, kad pasisakė už prezervatyvų naudojimą tam tikrais atvejais. Reklamoje vaizduojama besišypsanti heteroseksualų pora, o jos nuotrauką lydi tekstas: „Tikime Dievu. Tikime, kad seksas yra šventas. Tikime, kad turime rūpintis vienas kitu. Tikime, kad prezervatyvai saugo“. Tokia pat reklaminė kampanija be jokių trukdžių buvo surengta JAV, Čilėje ir Meksikoje.

 

Organizacijos „Catholics for Choice“ atstovybės Ispanijoje pirmininko pavaduotoja Mar Grandal Seco teigia, kad reklaminės kampanijos draudimas jos nenustebino. „Katalikų bažnyčia būtų šaukusis dangaus, jei tokie plakatai būtų iškabinti Madride popiežiaus vizito metu“, − sako organizacijos atstovė, pabrėžusi, kad būtina atsižvelgti ir į tai, jog „yra katalikų, kurie nesutinka su bažnyčios hierarchų nuomone“.

 

a.lt info

2011 07 14

 

Protestai per ankstesnį popiežiaus vizitą Ispanijoje

{youtube}L2WzzVSbSWY{/youtube}