Šios krizės akivaizdoje visi mes pajutome „nematomos rinkos rankos švelnumą“, visus mus smaugia valdžios primesta diržų veržimosi politika. Kapitalui pataikaujanti ir naujus gigantomaniškus projektus svarstanti valdžia net nežada mums padėti kovoti su krize. Priešingai – ji bando užgniaužti dirbančiųjų judėjimą perkeldama krizės padarinius ant visų mūsų pečių. Todėl kova prieš krizę šiandien nėra vien kova prieš išnaudojimą darbe ar prieš kainų didinimą, tai – kova prieš valdžios palaikomą mūsų kūnų ir gyvybės kontrolę.

 

3-ajame „Juodraščio“ numeryje pateikti straipsniai padės suvokti globalų krizės mastą, jos priežastis ir pasekmes. „Juodraščio“ grupės parašytas vedamasis „Krizena tas, kas krizena paskutinis...“ parodo, kad krizės atnešti nuostoliai niekur nedingo, juos iš bankų bei korporacijų perėmė įvairių šalių vyriausybės, nuskurdinusios tų šalių gyventojus ir žengusios valstybių bankroto link. Prieš porą metų Lietuvoje viešėjęs italų filosofas Franco Berardi-Bifo straipsnyje „Modernaus kapitalizmo istorija – baigta. O kas toliau?“ gilinasi į krizės poveikį socialinei psichologijai ir daro išvadą, kad išeitis iš krizės slypi ne ekonomikoje, o socialinėje kultūroje.


Originali „Midnight Notes“ kolektyvo ekonominė krizės analizė brėžia pranašiškas pasaulio plėtros trajektorijas ir pokrizinės visuomenės kūrimo strategijas. Krizę Baltijos šalyse aptaria Latvijoje dirbantis amerikiečių ekonomistas Jeffrey‘is Sommersas, į finansinio kapitalizmo pasekmes kultūrai bei ištisoms socialinėms grupėms gilinasi Marina Gržinič – meno kritikė iš Slovėnijos. Rusijos istorikas Vadim Damjė straipsnyje „Laisvės ekonomika“ piešiamas gana utopinis būsimo laisvo pasaulio, grįsto politine ir ekonomine savivalda, modelis.

 

Nors pagrindinis dėmesys šiame „Juodraščio“ numeryje kreipiamas į ekonomines krizės problemas, žurnale išliko tradicinės rubrikos, apžvelgiančios kitus socialinio gyvenimo aspektus. „Pasipriešinimo teorijos“ rubrikoje pateikta per neramumus Prancūzijoje išgarsėjusio „Nematomojo komiteto“ maištingosios brošiūros „Artėjantis sukilimas“ ištrauka. „Dirbančiųjų išsilaisvinimo“ rubrikoje savo samprotavimais apie dirbančiųjų kovą dalinasi Eugenijus Misiūnas ir Evaldas Balčiūnas. Švietimo rubrikoje pateikiamas garsaus alternatyvaus teoretiko Ivano Illicho tekstas „Mokyklos fenomenologija“. „Radikalių judėjimų istorijos“ rubrika koncentruojasi į Kronštato sukilimą, kai prieš 90 metų bolševikai kraujuose paskandino paskutinę Rusijos revoliucijos viltį. Kitos žurnalo rubrikos skirtos ekologijos, seksualumo, feminizmo, gatvės meno ir kontrkultūros temoms.

 

„Juodraščio“ Nr. 3 turinys


KRIZĖS ANATOMIJA: Juodraščio grupė. Krizena tas, kas krizena paskutinis... / Franco Berardi „Bifo”. Modernaus kapitalizmo istorija – baigta. O kas toliau? / „Midnight notes” kolektyvas ir draugai. Pažadėti vekseliai. Nuo krizės iki bendrijų / Jeffrey Sommers. Baltiškojo neoliberalizmo ypatumai: Latvijos atvejis / Marina Gržinić. Krizė, kapitalo ir institucijų financializacija.

PASIPRIEŠINIMO TEORIJA: Piotr Riabov. Anarchizmas – prabudusio žmogaus filosofija / Jacques Camatte. Prieš prijaukinimą. Kovos arena / Comité Invisible. Artėjantis sukilimas (ištrauka).

DIRBANČIŲJŲ IŠSILAISVINIMAS: „Laimingųjų bedarbių” manifestas / Vadim Damjė. Laisvės ekonomika / P. M. Ateities receptai bulvėms ir kompiuteriams / Eugenijus Misiūnas. Streikuoti ar emigruoti? / Evaldas Balčiūnas. Iš pamokų bėgdavai? Būsi geras streikininkas.

MOTINA ŽEMĖ: Kapitalizmas ir klimato kaitos problematika.

ŠVIETIMAS KRIZĖJE: „Research and Destroy“ kolektyvas. Komunikatas iš nesamos ateities / Ivan Illich. Mokyklos fenomenologija.

KŪNAS – KOVOS LAUKAS: „Juodraščio” pokalbis su Terence’u Kissacku. Anarchistinė seksualumo politika / Judith Butler. Moteris kaip feminizmo subjektas.

RADIKALIŲ JUDĖJIMŲ ISTORIJA: Piotr Riabov. Kronštatas – paskutinysis Didžiosios Revoliucijos akordas / Alexander Berkman. Kronštato sukilimas (ištrauka) / Otto Rühle. Kova prieš fašizmą turi prasidėti kova prieš bolševizmą.

ANAPUS KULTŪROS: Anna Nimus. Autoriaus teisių gynimas, atviros autoriaus teisės ir kūrybiniai antibendrumai / Josh MacPhee. Gatvės menas ir socialiniai judėjimai.

POST SCRIPTUM: Anarchistų įtampa. Alfredo M. Bonanno paskaita / Vlad Tupikin. Kam kovoti?

 

Kur ir kaip įsigyti „Juodraštį“?


POPIERINĖ VERSIJA. 3-iąjį „Juodraščio“ numerį galima įsigyti daugelyje Lietuvos knygynų. Pigiau jį galima įsigyti paštu arba iš „Juodraščio“ platintojų įvairiuose Lietuvos miestuose.

 

Įsigyti žurnalą paštu galite pervedę 12,5 Lt į nurodytą sąskaitą (10 Lt – už žurnalą, 2,5 Lt – už pašto paslaugas). Per kelias dienas žurnalą jums pristatys „Lietuvos paštas“.

Sąskaitos Nr.: LT314010042403263676

Vardas ir pavardė / Pavadinimas: VšĮ „Neformalaus švietimo iniciatyvos“

Juridinio asmens kodas: 302620750

Suma: 12,5 Lt

Mokėjimo paskirtis: Už „Juodraštį“

Pastaba: grafoje „Mokėjimo paskirtis“ nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kad pašto siunta jus pasiektų. Pvz. : Už „Juodraštį“, Dainius Petraitis, Eglių g. 3-4, Vilnius.

 

Dar paprasčiau žurnalą įsigysite iš „Juodraščio“ platintojų įvairiuose Lietuvos miestuose. Tiesiog paskambinkite vienu iš nurodytų telefonų ir susitarkite. Žurnalas kainuos 10 Lt.

Vilniuje: Arnoldas, tel. 8 613 98600

Kaune: Lukas, tel. 8 614 68353

Klaipėdoje: Darius, tel. 8 615 49470

Šiauliuose: Kristina, tel. 8 682 11690

Alytuje: Mantas, tel. 8 699 03173

 

SKAITMENINĖ VERSIJA. Skaitmeninė žurnalo versija bus prieinama nemokamai adresu www.anarchija.lt/juodrastis3

 

„Juodraščio“ leidybos grupė

2011 09 05

 

Juodrastis Nr3 virselis