Tradicinį Lenkijos ultradešiniųjų maršą, analogišką Lietuvoje liūdnai pagarsėjusioms kovo 11-osios eitynėms, inicijavo rasistiniais išpuoliais bei žydų pogromais prieškaryje garsėjusi Jaunalenkių organizacija („Młodzież Wszechpolska“), antisemitinė Tautinių radikalų lyga („Obóz Narodowo-Radykalny“, ONR) ir nacistinis skustagalvių judėjimas „Blood and Honour“ („Krew i Honor”).


15:00 val. Varšuvos centre esančioje Konstitucijos aikštėje susirinko apie 2000 lenkų nacionalistų. „Nepriklausomybės maršo“ kolona ketino judėti iki tarpukario lenkų nacionalistų bei antisemitų lyderio Romano Dmowskio paminklo.

 

Tuo pat metu Maršalkovskos gatvėje susirinko apie 500 antifašistų ir užblokavo gatvę, kuria turėjo žygiuoti nacionalistai. Antifašistinių pažiūrų jaunimą į blokadą sukvietė „Lapkričio 11-osios koalicija“, susidedanti iš mažne 50 organizacijų bei judėjimų. Itin margoje antifašistų minioje, pasivadinusioje „Spalvotąja nepriklausomybe“ („Kolorowa Niepodległa”), buvo galima pamatyti ir anarchistų, ir juodais gobtuvais veidus prisidengusių antifašistų, ir vaivorykštės vėliavomis pasidabinusių LGBT atstovų, ir liberalių pažiūrų jaunuolių, ir šiaip miestiečių. Jie susėdo ant grindinio ir savo kūnais užblokavo gatvę. Štai kaip iš viršaus atrodė „Spalvotosios nepriklausomybės“ blokada (00:00-00:42):

 

{youtube}Q9gfVKHqK7s{/youtube}


Tačiau antifašistų blokados, buvusios už kelių kvartalų nuo Konstitucijos aikštės, neprireikė. Toje pačioje aikštėje, vos nužygiavę keliasdešimt metrų, nacionalistai atakavo policiją petardomis ir grindinio akmenų kruša. Policininkų gretos tuojau pat blokavo nacionalistus aikštės gale, neleisdamos jiems žygiuoti toliau. Įsiutę nacionalistai paleido į darbą metalinius strypus, policija atsakė guminėmis lazdomis. Konstitucijos aikštė virto dūmų apgaubta mūšio arena:

 

{youtube}WEzKjGiwbL4{/youtube}

 

Prieš 16 val. policijai pavyko išstumti agresyviai nusiteikusius nacionalistus iš aikštės, tačiau šie, susibūrę į mažesnes grupeles, šalutinėmis gatvėmis bandė prasmukti pro policijos kordonus. Ypač karingai buvo nusiteikę lazdomis ginkluoti nacionalistai, slėpę savo veidus po baltais gobtuvais (žr. 2:18-3:24):

 

{youtube}2MBInKzuCiQ{/youtube}

 

„Spalvotosios nepriklausomybės“ blokados dalyviai, iš abiejų pusių saugomi policijos kordonų, nesulaukė atžygiuojančių nacionalistų ir pamažu išsiskirstė. Tuo tarpu nacionalistai, įniršę dėl nepavykusio maršo, surengė „Varšuvos gatvių valymą nuo komunistų ir homoseksualistų“. Mieste dažnai susidurdavo mažos nacionalistų ir antifašistų grupelės. Kai kada nacionalistai susilaukdavo deramo atkirčio:


{youtube}pLHJX3Een4M{/youtube}


Į šalutines gatves išsisklaidžiusių nacionalistų grupuotės tęsė riaušes, naikindamos miestiečių bei policininkų automobilius. Buvo padegti keli automobiliai, nacionalistai padegė televizijos TVN24 kilnojamąją studiją ir nusiaubė kelias kavines.

 

Vakarop persigrupavusiems nacionalistams vis dėlto pavyko surengti eitynes. Keli tūkstančiai žmonių nužygiavo prie R. Dmowskio paminklo ir surengė mitingą, tačiau riaušės tęsėsi iki vėlyvo vakaro.

 

{youtube}l6nveiBiCvY{/youtube}

 

Žiniasklaidos melagystės


Lapkričio 11 ir 12 d. korporacinėje žiniasklaidoje pasirodė daugybė pranešimų, kuriuos skaitant susidaro įspūdis, kad Lenkijos ultranacionalistų riaušes sukėlė... anarchistai. Štai lapkričio 12 d. išplatintame BNS pranešime „Varšuvoje chuliganų sukeltose riaušėse dalyvavo ir užsieniečiai”, kurį paviešino delfi.lt, minimi tik anarchistai, o apie nacionalistus iš viso nekalbama. Kai kurie sakiniai suformuluoti taip, kad skaitytojui susidarytų klaidingas įspūdis, jog „Nepriklausomybės maršą“ organizavo… anarchistai: „Lenkų anarchistų demonstracija buvo legali, o jos organizatoriai garantavo tvarką, tačiau „Nepriklausomybės žygį” teko lydėti vandens patrankų šūviais ir ašarinėmis dujomis“. Tokiu būdu ignoruojamas akivaizdus faktas, kad riaušes Konstitucijos aikštėje pradėjo priešakinės nacionalistų kolonos gretos, o anarchistai tuo metu buvo už kelių kvartalų esančioje Maršalkovskos gatvėje.

 

Lenkijos nacionalistai 2

Nacionalistai Konstitucijos aikštėje

 

Lenkijos antifasistai 2

Antifašistai ir anarchistai Maršalkovskos gatvėje

 

Dešinioji Lenkijos bei kitų šalių žiniasklaida melagingai aiškino, kad riaušėse dalyvavo ir jas netgi sukėlė… iš Vokietijos atvykę užsienio anarchistai. Delfi.lt rašo: „Kaip informuoja TVN24, lenkų chuliganams talkino nemažas būrys užsienio anarchistų. Tarp policijos sulaikytų 210 aktyviausių riaušininkų yra 92 Vokietijos piliečiai, vienas ispanas, vienas vengras ir vienas Danijos pilietis.” Susidaro absurdiškas įspūdis, kad užsienio anarchistai talkino… chuliganais vadinamiems nacionalistams.

 

Lapkričio 11 d. į Varšuvą iš tikro atvyko nemažas kitų šalių antifašistų ir anarchistų būrys. Tas pats pasakytina ir apie nacionalistus – „Nepriklausomybės marše” žygiavo ir nacionalistai, atvykę iš Serbijos, Vengrijos bei Ukrainos. Tačiau 15 val. prasidėjusias riaušes kitų šalių anarchistai negalėjo sukelti jau vien dėl to, kad jie tuo metu buvo uždaryti policijos nuovadose. Lapkričio 11 d. vidudienį apie 100 Vokietijos ir kitų šalių antifašistų bei anarchistų būriavosi prie kavinės šalutinėje gatvėje. Čia juos kelis kartuis bandė užpulti vietiniai neonaciai. Įvyko nedideli susirėmimai. Apie 13:00 val. juodai apsirengę antifašistai pajudėjo Maršalkovskos gatvės link, kad prisijungtų prie blokados, tačiau juos tuoj pat lazdomis pasitiko policininkai. Taigi likus dviem valandom iki riaušių pradžios visas užsienio antifašistų ir anarchistų būrys buvo suimtas ir išgabentas į policijos nuovadas. Šie žmonės buvo paleisti į laisvę rytojaus dieną nepateikus jiems jokių kaltinimų.

 

{youtube}l-PeRCrIuWM{/youtube}

 

Lrytas.lt, kur kas objektyviau nušvietęs lapkričio 11 d. įvykius Varšuvoje, straipsnyje „Riaušės Varšuvoje šokiravo Lenkiją” vis dėlto padarė nedidelę klaidą. Žurnalistas rašė: „Policija suėmė grupę vokiečių anarchistų, kurie atvažiavo blokuoti naionalistų maršo, tačiau vidurdienyje užpuolė miesto centre teatralizuotoje eisenoje žygiavusius kariškius”. Kaip matome iš nuotraukų, istorijos rekonstrukcijos klubui priklausantys žmonės, apsirengę kareivių uniformomis, ramiai pražygiavo proe juos stebėjusius antifašistus ir nebuvo jų užpulti.

 

Lenkijos antifasistai 3

 

Antifa.lt

2011 11 13