***

 

Sveiki! Nusprendėme, kad atėjo metas išleisti laikraštį „Samdinys”. Jei apie verslą straipsnių prirašoma kasdien dešimtimis, tai apie samdomą darbą ir samdomo darbuotojo problemas – vienas kitas, t.y. atvirkščiai proporcingai samdomų darbuotojų ir jų problemų skaičiui.

 

Gyvename pelnu valdomame pasaulyje. Kapitalas stiprina pozicijas, tam pasitarnavo ir Pasaulinė finansų krizė, o samdiniams vis sunkiau išlaikyti savąsias. Šiomis dienomis vėl keliamas MMA (minimalios mėnesinės algos) didinimo klausimas. Jei pagaliau, po daugiau nei dviejų metų valdžios svyravimų, MMA būtų padidintas, ar nepradės darbdaviai spausti iš mūsų, samdytų darbuotojų, paskutinių syvų tam, kad kompensuotų šį nuostolį?

 

Vargu, ar laimėta kova dėl minimalios algos, kurią galima išmatuoti, pavyzdžiui, procentais nuo vidutinio darbo užmokesčio, užtikrins didesnį teisingumą, normalią mūsų savijautą ir sveikatą darbo vietose, panaikins nuolatinį stresą – visa tai, ką gali įvertinti tik pats savo kailiu daug neteisybės patyręs darbuotojas. Ar nuo MMA padidėjimo pagerės psichologinė atmosfera darbe, pasibaigs persekiojimai dėl to, kad reikalaujame pagarbos sau ir savo darbui, reiškiame savo nuomonę ar dalyvaujame profsąjungos veikloje?

 

Jei išsivaduotume nuo įsitikinimo, kad išvardintos problemos yra individualios, jei suprastume, kad manymas, jog jos išnyks savaime – tai utopija, gal suvoktume, kad tas problemas galima įveikti tik suvienijus jėgas kovoje.. Susigrąžinkime pagarbą sau, pradėkime priešintis ir protestuoti, nes tik nuo mūsų pačių priklauso, ar permainos bus mums palankios.

 

Daug kalbama apie nepasitikėjimą profsajungomis, neva jos silpnos, blogai derasi, prastai mus gina – tarsi JOS, profsajungos, būtų atskirtos nuo MŪSŲ, dirbančiųjųu. Šią atskirtį, kuri realiai egzistuoja, galima panaikinti tik sutapatinus mus pačius su ta organizacija, kuriai priklausome, kuri įsipareigoja mus ginti. Viskas pakryps į gerąją pusę, jei išmoksime kovoti ir derėtis, imsimės kolektyvinių veiksmų ir atsakomybės už juos.

 

Pradėkime veikti, kad pasaulis aplink mus pradėtų keistis. Šis leidinys ir bus apie samdinius – mūsų problemas, būdus, kaip jas spręsti, ir apie sėkmes, kai veikiama išvien.

 

SAMPRO – profesinė sąjunga, vienijanti ypatingai sunkius darbus dirbančius samdomuosius darbuotojus. Tai prekybos ir paslaugų darbuotojai, parduotuvių kasininkai, krovėjai, pardavėjai, vadybininkai, kulinarai, aukštos ir vidutinės kvalifikacijos samdomi darbininkai mažose ir didelėse įmonėse, kuriose darbdaviai ypač neigiamai vertina bet kokį pasipriešinimą ir netoleruoja kitos nuomonės. Sudėtingiausios situacijos – tai mūsų stiprioji pusė!


Jeigu jūs nesinaudijate savo teisėmis – jas atima, jei jų nežinote – tuomet jų nėra.


Samdomų darbuotojų profesinė sąjunga, mob. +370 615 27 478, +370 686 27 469, el. paštas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

 

a.lt info

2011 12 13