Kazachstano, Rusijos ir kitų šalių korporacinė žiniasklaida visas tas dienas platina oficialią Kazachstano VRM ir URM įvykių versiją, kuri teigia, kad Žanaozene prasidėjo nevaldomos riaušės ir OMON pareigūnai buvo priversti panaudoti ginklą prieš juos užpuolusius riaušininkus. Tačiau į internetą pamažu skverbiasi ir kitokia informacija, parodanti tikrąją įvykių chronologiją.

 

Gruodžio 20 d. „Youtube“ pasirodė mobiliuoju telefonu iš buto filmuoti kadrai, kuriuose matyti, kaip OMON būrio smogikai persekioja streikininkus juos šaudydami ir pribaigdami lazdomis. Žiniasklaidoje taip pat pasirodo interviu su šių įvykių liudininkais bei liudininkėmis. Jie pasakoja iš tikro kraupias istorijas.

 

Žudynės Kazachstane. Omonininkai šaudo tiesiai į žmones ir pribaigia lazdomis (01:10-02:20)

{youtube}1_emQ-zoM4I{/youtube}

 

Kazachstano informacinis portalas „Respublika“ gruodžio 20 d. susisiekė su streikuojančių naftininkų aktyviste Žanar Saktaganova, kuri per gruodžio 16 d. žudynes buvo Žanaozeno aikštėje ir matė, kaip viskas vyko.

 

– Žanar, ar uniformuoti žmonės, buvę Žanaozeno aikštėje, yra naftininkai?


– Ne, jie visai ne naftininkai. Naftininkų uniformos laisvai parduodamos turguje, ją gali įsigyti bet kuris norintis. Uniformas siuva mūsų mieste, „Žanar“ firmoje. Jie jas siuva ne tik mums, bet ir visiems Kazachstano naftininkams.

 

– Kaip viskas prasidėjo gruodžio 16 d.?


– Pradėjo jauni vaikėzai. Jie stovėjo aikštės kairėje, 3-iojo mikrorajono pusėje. Jie pasirodė ir pradėjo provokacijas. Mes sakėme, kad jie to nedarytų, bet jie nereagavo. Visą streiko laiką teisėsaugos organai baugino streikininkus, todėl mes prašėme savo kolegų nepažeisti įstatymų. Mes rengėme taikias akcijas.

 

Mačiau viską nuo pat pradžių. Netoli aikštės yra gimdymo namai. Štai nuo jų, nuo šviesoforo mūsų pusėn iš karto pajudėjo 50 ar 60 skydais ginkluotų šalmuotų policininkų. Kai kurie jų buvo ir neuždengtais veidais. Atpažinau vidaus reikalų skyriaus viršininko pavaduotoją, tardytoją Omirbeką. Tarp jų buvo nemažai karininkų. Vienas iš tyrimo skyriaus man bedė pistoletu ir pasakė „Eik iš čia!”.

 

Maniau, kad jie šaudys guminėmis kulkomis. Supratau, kad kulkos tikros, kai pamačiau, kaip viena jų paleista kulka sutrupino betoną. Kai atsitokėjau, man už nugaros nugriuvo vienas vaikinas ir ėmė rėkti. Kulka jam pateikė į koją. Už 20 metrų nuo manęs vežimėlyje sėdėjo neįgalus senukas. Jį nugriovė, sumindė kojomis ir ėmė mušti. Žiauriai mušė. Sveikos vietos nepaliko. Mūsų jaunimas norėjo jį apginti, bet minia juos nunešė tolyn. Omonininkai pasuko tiesiai į mus...

 

– Ar jie įspėjo, kad ims šaudyti? Perspėjo šaudydami į orą?


– Ne, niekas neperspėjo, jie iškart ėmė šaudyti. Žengė mūsų pusėn ir šaudė.

 

– Sklinda kalbos, kad iš Žanaozeno autobusais išgabeno suimtuosius. Taip buvo?


– Ne, nieko panašaus negirdėjau ir nemačiau. Pasakoju tik tą, ką pati mačiau. Pirmosios po policininkų kulkomis pateko mergaitė ir senutė. Mūsų bendražygiui Šadijarui kulka pataikė tiesiai į širdį. Jis buvo apsivilkęs baltus marškinėlius, tad matėsi, iš kur tekėjo kraujas. Kitam pataikė į galvą. Jį mūsiškiai jau pasiėmė negyvą. Mačiau į koją sužeistą vaikiną, kalbantį maldą.

 

Mes puolėme ieškoti automobilių, kad nugabentume į ligoninę sužeistuosius. Stabdėme pro šalį važiuojančias mašinas. Mačiau apie 18-20 kraujais plūstančių žmonių.

 

– Vadinasi, nušautų buvo daugiau nei 11?

 

– Meluoja sakydami, kad žuvo tik 11. Kai atvažiavo greitosios pagalbos automobiliai, į juos sugrūdo po 4-5 žmones. Greitosios kursavo mažiausiai 5 kartus.

 

– Žanar, ar kas nors suskaičiavo žuvusius ir sužeistus žmones?

 

– Ne, niekas jų neskaičiavo. To padaryti neįmanoma. Viskas užblokuota, visur stovi omonininkai. Sulaiko netgi 14-6 metų vaikėzus ir draudžia judėti. Jei nepaklūsti – iškart šaudo.

 

– Sklido informacija, kad po miestą vaikšto geležiniais strypais ginkluotas jaunimas. Tai tiesa? Kodėl policija jų nesuima?


– Miestas iš esmės užblokuotas, vaikščioti negalima, todėl jų nemačiau. Apskritai tie, kurie viską surengė, žinojo, kad taip bus. Jau gruodžio 16 d. jie buvo pasirengę. Miestą iškart užblokavo. Nieko neįleido. Jie žinojo, kuo viskas baigsis! Ir buvo tam pasirengę. O mes nepasiruošėme, tiek mėnesių stovėjome, o nepasiruošėme...

 

– Sklido informacija, kad po miestą vaikšto geležiniais strypais ginkluotas jaunimas. Tai tiesa?


– Akimas (miesto meras – vert. past.) paprasčiausiai kažkur pabėgo. Jis nieko nesiėmė, nepasitarė su taryba. Apskritai jie ketino supriešinti naftininkus su miesto gyventojais. Bet jie nepavyko ir nepavyks! Paprasti žmonės viską kuo puikiausiai supranta!

 

– Sakote „jie“. Ką turite omenyje?


– Įvykius išprovokavo Akimas ir „Ozenmunaigaz” direktorius Ješmanovas. Jie to norėjo. Mes įspėjome valdžią, kad negalima rengti jokių šou renginių. Sakėme, kad gali kas nors nutikti. O dabar per televiziją prezidentas kalba, kad viską organizavo kažkas iš išorės. Visai ne iš išorės! Neramumus išprovokavo Akimas ir Ješmanovas.

 

P.S. Šiandien, gruodžio 21 d. „Respublikos“ portalas pranešė, kad streikuojančių naftininkų aktyviste Žanar Saktaganova suimta ir išgabenta nežinoma kryptimi.

 

Pagal www.respublika-kaz.info parengė en arche

2011 12 21