Nepriklausomos Lietuvos profesinės sąjungos – Pasaulio pramonės darbininkų profsąjungos Lietuvos skyrius („IWW Lietuva“) ir Samdomų darbuotojų profesinė sąjunga („Sampro“) – pareiškė užuojautą Rygoje žuvusių „Maximos“ darbuotojų ir lankytojų artimiesiems. Profesinės sąjungos taip pat pareiškė susirūpinimą darbo saugos, darbuotojų kaitos ir išnaudojimo padėtimi prekybos centruose.

    

     „Kapitalistai dar kartą įrodė, kad pelno siekis bet kokia sąskaita jiems yra svarbesnis už žmonių gyvybes ir saugumą. Kaip kitaip galima paaiškinti faktą, kad komercinė veikla buvo tęsiama, nors ant prekybos centro stogo vyko statybos darbai? Kaip kitaip suprasti administracijos draudimą darbuotojams palikti savo darbo vietas kaukiant pavojaus sirenoms ir cinišką sprendimą neevakuoti pirkėjų iš prekybos centro? Atsakomybę už šią tragediją privalo prisiimti ir valstybė, kaip visuomet pro pirštus žiūrinti į darbo ir statybų saugos reikalavimus. Tačiau ko daugiau galime tikėtis, kai šios dvi jėgos – kapitalistai ir valstybė – viešai neskelbiamu susitarimu žengia koja kojon palaikydamos ir užtikrindamos darbininkų išnaudojimą“, – sakoma „IWW Lietuva“ pranešime.

    

     „Darbų saugos ir nelaimingų atsitikimų prevencijos prekybos centruose sistema privalo tapti reali ir veiksminga. Jokių formalių („popieriukui“) darbo saugos instrukcijų,  jokių taupymų samdant ir apmokant darbuotojus darbų saugos. Mes kaip profsąjunga, vienijanti įvairių prekybos centrų darbuotojus, nuolat reiškiame susirūpinimą dėl labai dažnos darbuotojų kaitos prekybos sistemoje. Darbuotojai, kuriuos lengvai pasamdo ir kurių taip pat lengvai atsikrato milžinišką galią turintis darbdavys, nėra labai motyvuoti laikytis saugos taisyklių. Neskatina tokios motyvacijos ir nuolat didėjantys darbo krūviai, dešimtmetį įšaldyti atlyginimai“,– akcentuojama „Sampro“ pranešime.

    

     a.lt info

     2013 11 24

 

maxima death 54