Norėdamas atkreipti dėmesį į viešosios erdvės komercializavimą bei sterilizavimą, 27-metis Hamburgo studentas Oliveris Schau sugalvojo paprastą būdą, kaip partizaniniais metodais išspręsti patogių miesto erdvių trūkumo problemą. Patogius, prie konkrečios vietos lengvai priderinamus miesto baldus jis siūlo pasidaryti iš lanksčių drenažo vamzdžių.

     Tinkamai sudėti bei sujungti pigūs, lankstūs ir ryškiai geltona spalva akį rėžiantys drenažo vamzdžiai virsta labai patogiais baldais. Dviračių stovą galima greitai paversti minkštu šezlongu, turėklus – sofos atkalte, o tilto atramą – plačia lova. Visas šias konstrukcijas Oliveris vadina paprastai – „miesto baldais“. Pati idėja jau apdovanota Leinemanno švietimo ir meno fondo premija už dizainą.

     „Intervencija į miesto erdvę ir galimybė eksperimentuoti man kur kas svarbesnė už siekį sukurti tobulą produktą“, – sako Oliveris. Ryškia spalva rėkiantys „miesto baldai“, vizualiai laužantys pilką metalo, gelžbetonio ir stiklo aplinką, Oliverio manymu, turėtų žmonėms priminti, kad viešoji erdvė priklauso jiems patiems.

     Žinoma, Oliverio baldai nelabai patinka Hamburgo policininkams, tačiau jie kol kas neišardė nė vienos partizanišku būdu įrengtos patogios vietelės.

     Pagal www.spiegel.de parengė dp
     2012 04 09

     miesto baldai 1

     miesto baldai 2

     miesto baldai 3

     miesto baldai 4