Idėja pagyvinti nykų Rytų Londono landšaftą kilo vietiniam jaunuoliui Steve’ui Wheenui. Save jis vadina keistu „duobių sodininko” vardu, tačiau atrodo, kad reklamos jam nereikia. „Aš toli gražu ne pirmas pradėjau kultivuoti partizaninę sodininkystę. Pradėjau dar besimokydamas universitete ir tiesiog pamilau šį darbą”, – sako S. Wheenas.

 

     Miniatiūrinių augalų sodinimą miesto gatvėse jis laiko ne tik patraukliu eksperimentu, kuris pakelia žmonėms nuotaiką, bet ir būdu parodyti, kokios blogos būklės yra Londono gatvės bei šaligatviai. Portale http://thepotholegardener.com/ jis kruopščiai aprašo kiekvieną gatvę, kuriose pasodino keletą augalų arba įrengė nedidelį sodą. Steve‘o darbus lengva atpažinti – sodams papuošti jis naudoja miniatiūrines interjero detales: suoliukus, krėslus, šviestuvus, šezlongus.

     {youtube}yK0N9aaXRGY{/youtube}

     Tokia partizaninės sodininkystės rūšis, visų pirma, kelia estetinį pasigėrėjimą. Pilkose gatvėse išvydę spalvingomis gėlėmis išmargintą žalumo lopinėlį, Londono gyventojai aikčioja: „Nuostabu! Juk tai beveik tikras sodas! Norėčiau, kad jis kuo ilgiau išliktų!“. Kita vertus, miniatiūriniai sodai, įrengti važiuojamojoje kelio dalyje, verčia vairuotojus sumažinti greitį ir užtikrina saugumą.

     Gaila, bet nedėmesingi vairuotojai automobilių ratais pervažiuoja sodą ir sutraiško prigijusius augalus. Pikti vairuotojai tai daro specialiai.

     Pagal http://thepotholegardener.com/ parengė N.K.

     2012 04 19

     gatves-duobiu-sodininkyste-1

     gatves-duobiu-sodininkyste-2

     gatves-duobiu-sodininkyste-3

     gatves-duobiu-sodininkyste-4

     gatves-duobiu-sodininkyste-5

     gatves-duobiu-sodininkyste-6

     gatves-duobiu-sodininkyste-7