Prieš keletą mėnesių garsus Amerikos repo atlikėjas Jay-Z pradėjo agresyvią marškinėlių „Occupy All Streets” reklamos kampaniją. Atsakydamas į šią iniciatyvą, menininkas Danielis Edwardsas sukūrė skulptūrą „Skrudžo totemas”, kuri vaizduoja aukso grandinėmis apsikarsčiusį turtingąjį reperį su didžiuliu dolerio ženklu ant krūtinės. Ant reperio galvos piramide sulipdyti godūs Holivudo filmų herojai – „Simpsonų” Burnsas (Degėla), Disnėjaus Skrudžas Makdakas ir turtuolis Ričis. Praeitais metais Jay-Z turtas pasipildė dar 63 mln. dolerių, tad D. Edwardsas teisingai mano, kad reperis tapo tokiu pat turtuoliu, prieš kurių veiklą ir protestuoja Occupy Wall Street”.


jay z

 

Prezervatyvus gaminanti korporacija „Condomania” šį rudenį rinkai pasiūlė naują partiją gaminių su „Occupy Condoms” prekės ženklu. Korporacija sakosi pritarianti Occupy Wall Street” judėjimui, pasisakančiam prieš korporacijų godumą. Judėjimo dalyviams ji siūlo įsigyti prezervatyvus su 70 proc. nuolaida…


occupy the condoms

 

12-oje šio sezono „Pietų parko“ serijoje, kaip ir dera šiam serialui, judėjimo idėjos iškreipiamos ir suvulgarinamos. 99 proc. visuomenės dalį seriale atstovauja vos du herojai, prie kurių vėliau prisijungia trečiasis – Michaelas Moore‘as. Kiek pastovėję centrinėje miesto aikštėje, serialo herojai imasi veiksmų – „okupuoja“ netoliese esančio restorano tualetą...

 

{youtube}hvJANFwU_zw{/youtube}

 

Žiniasklaidos palaikoma popkultūra skaido judėjimą į dvi neva konfrontuojančias dalis: taikią glamūrinę daugumą ir karingą marginaliąją mažumą. Karingoji mažuma, kuriai priklauso ir anarchistai, yra marginalizuojama ir stumiama už judėjimo ribų, o taiki ir jokios grėsmės nekelianti dauguma žiniasklaidoje virsta paprasčiausiu pramogų objektu.

 

{vimeo}30476100{/vimeo}

 

Occupy Wall Street” judėjimas susilaukė didelio garsių menininkų dėmesio ir padėjo išgarsėti mažai žinomiems. Banksy, Shepardas Fairey, Gary Bedardas, Above – visi šie menininkai panaudojo „Užimk X“ judėjimo idėjas ir iš jų susikrovė kultūrinį kapitalą. Pvz., G. Bedardas išgarsėjo eskizų serija „Dešimt protestuotojų per dešimt dienų“.


bedard

 

Parengė Darius Pocevičius

2011 12 05