Pastaruoju metu vis dažniau girdimi samprotavimai, kad homoseksualūs asmenys turi mėgautis „homoseksualumu namuose“ ir nepropaguoti savo „gyvenimo būdo“ viešai. Yra manančių, kad gėjai, lesbietės ir biseksualai tokiu savo elgesiu nori suteršti Lietuvos moralę: sunaikinti giliai įsišaknijusias krikščioniškąsias moralines vertybes. Dažnai klausiama: ar reikalingi gėjų paradai, ką tokiomis eisenomis, kurias visuomet lydi sutirštintos spalvos, išryškintas seksualumas, homoseksualūs asmenys nori pasakyti, kokią žinią šiais renginiais visuomenei norima perteikti.

 

Žinoma, yra ir įsitikinusių, kad bet koks homoseksualių asmenų pasirodymas viešumoje, būrimasis į taikius susirinkimus yra noras užverbuoti jaunimą ir paskleisti homoseksualumo užkratą. Manoma, kad išryškindama seksualumą, ši asmenų grupė nori propaguoti homoseksualumą ir įteigti, kad toks gyvenimo būdas neva yra teisingesnis. Taip teigiantieji dažnai būna apimti panikos, jog homoseksualų vis daugėja ir greitai jie ims kone dominuoti prieš „normalų“ – heteroseksualų –lytiškumą.

 

Tačiau ar svarbi seksualinė orientacija, kai kalbama apie konstitucines nuostatas: žodžio laisvę, teisę į taikius susirinkimus, socialines ir pilietines teises? Galbūt homoseksualūs asmenys nori priminti visuomenei apie save, kad būtent jis – homoseksualus asmuo – turi būti pripažintas lygiateisiu Lietuvos piliečiu. Gal kas paklaus: o kur čia homoseksualų teisių varžymas ir kodėl ši mažuma, taip sureikšmindama savo seksualinę orientaciją, tik dėl jos jaučiasi nelygiaverčiais Lietuvos piliečiais?

 

Diskusijoje pažvelgsime į gėjų eitynių svarbą ir reikšmę ir mėginsime atsakyti į klausimus: ar gėjų eitynės tik homoseksualios elgsenos propagavimas ir išskirtinių teisių reikalavimas, ar vis dėlto tai piliečių galimybė pasinaudoti jų konstitucine teise.

 

Daugiau informacijos apie Laisvojo universiteto užsiėmimus galite rasti svetainėje www.luni.lt. Kviečiame pirmadieniais nuo 18 val. klausytis radijo laidos „LUNI valanda per Start FM“ (www.startfm.lt). Norėdami operatyviai gauti informaciją apie Laisvojo universiteto renginius, prisijunkite prie LUNI „Facebook“ grupės arba parašykite laišką Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

 

Vilniaus LUNI iniciatyvinė grupė

2010 03 19