Pasak centre laikomo Gruzijos piliečio, nenorėjusio pasakyti savo vardo, su jiems nepaklususiems URC gyventojais pareigūnai susidorojo labai žiauriai. Dviems vyrams, jo teigimu, sulaužyti šonkauliai, dar 3-4 nukentėjo mažiau. Jis patvirtino, kad šį rytą centre tikrai buvo atliekamas kambarių patikrinimas, kad tikrai buvo rasta mobiliųjų telefonų, tačiau, jo teigimu, pareigūnai elgėsi neadekvačiai. „Negalima taip su „bananais“ žmonių daužyti. Tai nežmoniška, jiems ten ir taip sunku gyventi“ – centre gyvenančių tautiečių įspūdžius „Kauno dienai“ perpasakojo gruzinas.  

 

Su „Kauno dienos“ redakcija susisiekė ir kitas URC gyvenantis gruzinas, buvęs visų įvykių liudytojas. Jo teigimu, patikrinimas prasidėjo 8 val. Apie 40 žmonių buvo suvaryti į vieną kambarį ir laukė, kol bus apieškomi jų kambariai. Vyro teigimu, buvo rasti 4 mobilieji telefonai, o tada viskas ir prasidėjo – dešimt žmonių palikta, kitiems leista eiti į savo gyvenamąsias patalpas. Tuos dešimt pareigūnai po vieną vedė į virtuvę ir negailestingai mušė. „Visos sienos kruvinos, specialiai jų nevalėme“, – įspūdžiais dalijosi įvykių liudytojas.

 

Pasak vyro, tarp tų dešimties atrinktųjų net nebuvo telefonų savininkų. Kas turi pasilikti kambaryje, dūręs pirštu, nurodė vienas aukštesnių pareigūnų. „Jis paliko tuos, kurie, matyt, jam nelabai patinka“, – aiškino Gruzijos pilietis. Jo teigimu, tarp „išrinktųjų“ atsidūrė skirtingų tautybių žmonės – du gruzinai, trys pabėgėliai iš Afrikos valstybių, trys iš Irano, vienas albanas ir vienas rusas. „Tik supratę, kad vienam vyrui sulaužė šonkaulius, jie savo egzekuciją baigė“, – kalbėjo užsienietis.

 

Net ir pamatę, kad vyras sunkiai sužeistas, medikų jam pareigūnai nekvietė. Pirmieji greitajai pagalbai, jo teigimu, paskambino patys URC gyventojai, tačiau medikai, paaiškinę, jog juos kviesti turi centro vadovybė, važiuoti atsisakė. Greitosios pagalbos sulaukta daug vėliau, bet ir ta, Gruzijos piliečio teigimu, buvusi minimali – gydytojai nukentėjusiems davė po vieną analgino tabletę skausmui nuraminti ir apsisukę išvažiavo. „Tą žmogų reikia peršviesti rentgeno aparatu, jam reikalingas rimtas gydymas“, – piktinosi centro gyventojas. Jo teigimu, muštynių būdavo ir per ankstesnius patikrinimus, tačiau tokių žvėriškų, pasak jo, nebūta niekada. 

 

Pašnekovo teigimu, jokių armatūros strypų rasta nebuvo ir jokio maišto nelegalai neplanavo. „Taip, virvės buvo. Juk mums leidžiama turėti ir peilius, ir žirkles, ir virves. Rūbus ant kažko turime pasidžiauti“, – aiškino užsienietis. Jo teigimu, pareigūnų elgesiu yra pasipiktę visi centre gyvenantys žmonės ir šį kartą jie nesiruošia tylėti. „Mes kreipsimės į Žmogaus teisių gynimo organizacijas, nes toks elgesys nepateisinamas, tai fašizmas“, – sakė jis.

 

Tuo tarpu URC direktorius Robertas Petraitis pateikė kitą įvykių versiją: „Pasipriešino, tai ir gavo. Nedavė paimti rastų uždraustų daiktų, puolė atiminėti mobiliuosius telefonus. Suprantama, buvo panaudota jėga“, – pasakojo R. Petraitis.

 

Pasienieciu krata

 

Įdomu, kad URC direktoriaus pateikta informacija apie konfiskuotus daiktus labai skiriasi nuo tokio pobūdžio informacijos Valstybės sienos apsaugos tarnybos pranešime. R. Petraitis „Kauno dienos“ žurnalistei minėjo, kad pas URC gyventojus rasta ir paimta daugiau nei 40 mobiliųjų telefonų, įvairiausių lazdų, armatūros strypų su rankenomis, smaugimui skirtos virvės ir t.t. Tai, jo nuomone, verčia manyti, jog užsieniečiai ruošėsi maištui. „Jie buvo kažkam pasiruošę“, – spėjo R. Petraitis. Tuo tarpu VSAT pranešime teigiama, jog pasieniečiai aptiko 11 neteisėtai laikomų mobilaus ryšio telefonų, 13 jiems skirtų kroviklių, metalinį strypą, švirkštą, elektros instaliacinių ir vandens šildymo įrenginių.

 

Be to, VSAT pranešime pateikta informacija leidžia manyti, kad YRC gyventojų konfliktus su pasieniečiais provokuoja pati URC vadovybė, atskirdama gyventojus nuo išorinio pasaulio. Naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis URC užsieniečiams draudžiama, vietoj to jiems yra suteikta teisė naudotis teritorijoje įrengtu mokamu telefonu. Tačiau tokio telefono paprasčiausiai... nėra, nes visi anksčiau veikę taksofonai iš URC teritorijos buvo pašalinti motyvuojant jų nepelningumu.

 

Parengta pagal „Kauno dienos“ ir VSAT pranešimus

2010 03 25