Taip, „komunistinė“ Fidelio Castro vyriausybė ankstyvaisiais porevoliuciniais metais diskriminavo homoseksualus – kai kuriuos net siųsdavo į priverstinio darbo stovyklas „persiauklėti“, tačiau tie laikai jau seniai praėjo. 1988 m. Kuboje buvo atlikta pirmoji lyties keitimo operacija. Jau nuo 2004 metų saloje galioja įstatymai, transseksualams suteikiantys teisę pakeisti lytį. Kuba žengė dar toliau ir žada kompensuoti lyties keitimo operacijų išlaidas. Nors įsivaikinimo teisė homoseksualioms poroms Kuboje yra didžiausio pasipriešinimo sulaukianti tema, homoseksualų sąjungas šioje šalyje tikimasi įteisinti jau šiemet – 2010 m.

 

Nuo 2008 m. Kuboje rengiamos kasmetinės LGBT eitynės, kitaip nei Rytų Europoje – Lietuvoje, Baltarusijoje ar Slovėnijoje – nesusilaukiančios nei valdžios draudimų, nei ultradešiniųjų išpuolių. Didele dalimi tokį tolerantišką požiūrį nulemia faktas, kad prie spalvingų ir triukšmingų eitynių organizavimo prisideda Kubos prezidento Raulio Castro duktė, seksologė Mariela Castro, Kubos Nacionalinio lytinio švietimo centro (CENESEX) direktorė. Jau trečius metus iš eilės ji kviečia žmones prisijungti prie antihomobinės akcijos: „Mes kviečiame eitynėse dalyvauti visus Kubos žmones, kad revoliucija būtų gilesnė ir aprėptų visų žmonių poreikius“.

 

Pirmoji LGBT akcija už seksualinių mažumų toleravimą Kuboje buvo surengta 2008 m. birželio 14 d. Keli tūkstančiai LGBT aktyvistų ir jiems prijaučiančių Kubos gyventojų šoko Guanabo paplūdimyje ir dalino akcijos „Kartu su tavimi“ skrajutes

 

2009 m. gegužės 18 d. šimtai Kubos homoseksualų antrą kartą išėjo į gatves, kad atkreiptų dėmesį į gėjų teises saloje. Dalyviai mušė būgnus iš šoko karnavalo stiliaus procesijoje, prie jų prisijungė pasipuošę ant kojūkų vaikštantys aktyvistai.

 

2010 m. gegužės 15 d. Kuba trečią kartą šventė tarptautinę dieną prieš homofobiją. Šimtai gėjų ir lesbiečių aktyvistų, apsirengę spalvingais drabužiais, nešdami įvairiaspalves vėliavas, atspindinčias seksualinę įvairovę, žygiavo ir šoko Havanos gatvėse kartu su Kubos prezidento Raulio Castro dukterimi. Mariela Castro, ilgalaikė LGBT teisių rėmėja, sakė: „Mes jau žengėme į priekį, tačiau progresas turi tęstis“. Kalbėdama apie homoseksualių sąjungų ir įsivaikinimo Kuboje klausimus, Castro nusiteikusi optimistiškai. Ji pranešė, kad parlamentas CENESEX prašymu šiuo metu nagrinėja Šeimos kodekso pakeitimus. „Viliuosi, kad šiais metais mums jau pavyks. Varstome duris ir tikimės, kad šiais 2010 m. jau galėsime švęsti LGBT asmenų Kuboje pergalę,“– pareiškė ji.

{youtube}Vy46paVavHw{/youtube}

Pirmoji LGBT akcija Kuboje 2008 m. birželio 14 d.

 
{youtube}o7GGGHME4xE{/youtube}

Antrosios LGBT eitynės Havanoje 2009 m. gegužės 18 d.

 
{youtube}OtjBy6IR96g{/youtube}

Trečiosios LGBT eitynės Kuboje 2010 m. gegužės 15 d.

 
Parengė N.K.
2010 06 05