Anot 30 000 narių turinčios „Parat“ profsąjungos, vis daugiau darbdavių primeta „tironiškas tualeto taisykles“ mėgindami riboti savo darbuotojų švaistomą kompanijos laiką gamtiniams kūno reikalams.„Moterys teisėtai jaučiasi pažemintos dėl žymėjimo tokiomis „etiketėmis“, nes jų kolegos sužino intymias jų privataus gyvenimo detales“, – praneša profsąjunga.

 

Pažymima, 66 procentai visų Norvegijos bosų reikalauja iš darbuotojų, kad šie prašytų leidimo patekti į elektroniniu užraktu saugomas tualeto patalpas. Profsąjunga nustatė tris kompanijas, kuriose videokameromis stebimos darbuotojų kelionės į tualetą. Kai kurios įmonės naudoja paprastesnes priemones – reikalauja savo darbuotojų pasižymėti „svečių knygoje“ prieš einant susitvarkyti. Visais šiais metodais siekiama kontroliuoti darbuotojų „pertraukas“.

 

Norvegijos „raudonųjų apyrankių“ istorija išgarsėjo visame pasaulyje. Apyrankės tapo tiesiogine korporacijų gobšumo, mindančio darbuotojų orumą, metafora. Kad amerikiečiai nesijaustų per daug patenkinti dėl tariamai geresnių teisių darbo vietose, reikėtų pažymėti, kad kai kurie darbuotojai vis dar kovoja dėl higienos patalpų ir netgi dėl teisės gerti vandenį darbo metu.

 

2010 m. sausį JAV Lygių darbo galimybių komisija pateikė ieškinį Kalifornijos agrokultūros konglomeratui, kuris savo produktus žymi „Nature‘s Partner“ prekės ženklu. Kompanijos vadovu elgesiu pasiskundė darbuotojai, teigiantys, kad jiems buvo uždraustos tualeto pertraukėlės ir netgi neleista gerti vandens dirbant ilgas valandas dideliame karštyje.

 

raudonos apyrankes

 
 

a.lt info, 2010 12 09