Laiške jis nerašo apie tai, kokiomis sąlygomis jam, sulaikytam, tenka gyventi, ką jam tenka iškęsti ir ar jis gauna teisinę bei medicininę pagalbą.

 

Skomantas yra labai protingas, o jo mokytojai teigia, kad jis bus unikali asmenybė. Sūnus yra tapęs tarptautinio piešinių konkurso „Už taiką ir toleranciją“ laureatu Italijoje, dalyvavęs ir įvertintas piešimo konkursuose Lietuvoje. Pati vežiau Skomanto ir jo brolio piešinius Lietuvos Televizijos bokšto ekspozicijai Sausio 13-osios – Laisvės gynėjų dienai – atminti, lydėjau jį į iškilmingą minėjimą Lietuvos Respublikos Seime. Buvo laikas, kai Lietuvos Seimui nereikėjo nuo savo tautos tvertis tvora.

 

Skomantas yra labai jautrus socialinei neteisybei. O kokia gali būti žmogaus, kuris neturi jokio pykčio ir jokios blogos minties, psichologinė būklė kalėjimo sąlygomis?

 

Vyresnysis Skomanto brolis studijavo Dailės akademijoje ir dabar yra dailininkas. Kai kariniame komisariate dėl karinės tarnybos jį patikrino psichologė, pasakė, kad jis yra nestandartiškai mąstanti asmenybė ir kad, jeigu sūnui nepavyktų įstoti į Dailės akademiją, jis ateitų į karinį komisariatą, kur jam būtų buvusi išduota pažyma, kad jis atleidžiamas nuo karinės prievolės.

 

Turiu pagrindo manyti, kad ir Skomantas Pakalka turi būti atleistas nuo kalėjimo bausmės, visiškai išlaisvintas ir išteisintas.

 

Kūrėjas turi būti laisvas.

 

Patricia Šmit

       2011 02 08

 

       P.S. Patricia Šmit – poetė, vertėja. „Patricijos Šmit eilėraščiai – galbūt geriausia lietuviškai rašyta poezija, kurią esu skaitęs pastaraisiais metais ar net dešimtmečiais... Gal dar joks mūsų poetas nėra taip skaudžiai ir aiškiai rašęs apie kūną ir motinystę, silpnybę ir ligą, senėjimą ir mirimą, kaip Patricija Šmit.” (Tomas Venclova). Jos sūnus Skomantas Pakalka kaltinamas dalyvavimu 2009 m. sausio 16 d. riaušėse prie Seimo. Tada jis dar buvo nepilnametis. 2011 m. sausio 6 d. Didžiosios Britanijos teismas nusprendė Skomantą deportuoti į Lietuvą. Šiuo metu jis kalinamas. S. Pakalka gali būti nuteistas 6 metams nelaisvės.

 

       Skomanto_pakalkos_piesinys

                                                             Skomanto Pakalkos piešinys