Tie, kurie sukūrė masinio švietimo sistemą, žinojo: „Atėmus laisvę vaikystėje, suaugęs žmogus jos jau nebenorės“. Štai kodėl mūsų visuomenė tokia apatiška ir konservatyvi. Tai vergų visuomenė.

 

Vis dėlto net tokioje visuomenėje egzistuoja nedidelės laisvės oazės. Tai mokyklos, kuriose nėra privalomų programų, jose ugdomas kūrybiškumas ir asmeninė iniciatyva. Šiose mokyklose vaikai nėra mokomi, jie mokosi patys.

 

Demokratinė Sadberio slėnio (Sudbury Valley) mokykla Masačusetso valstijoje (JAV) buvo įkurta 1968 m. Joje mokosi vaikai nuo 4 iki 19 metų. Mokiniai laisvai pasirenka mokymosi dalykus, mokytojus ir vadovėlius. Visos iniciatyvos kyla iš mokinių, mokytojai tik padeda jas įgyvendinti. Sprendimus priima visuotinis mokyklos susirinkimas, kuriame vaikai turi lygias balso teises su suaugusiais. Vaikai patys sprendžia mokyklos biudžeto, drausmės bei naujų mokinių priėmimo klausimus.


{youtube}awOAmTaZ4XI{/youtube}

 

{youtube}BX9_YD9SldM{/youtube}


Demokratinėje De Ruimte mokykloje (Soestas, Olandija) mokosi 4-18 metų amžiaus vaikai. Mokykloje nėra tradicinių pamokų, klasių ir mokyklinių suolų. Jos įkūrėjai įsitikinę, kad tik patys vaikai gali nuspręsti, ko, kada ir kaip jiems mokytis.


{youtube}d_zZQBHL_Zs{/youtube}

{youtube}7Fl5NLlwaKw{/youtube}

Antroji dalis: http://www.youtube.com/watch?v=TphgivvIa5I

Trečioji dalis: http://www.youtube.com/watch?v=mY33blnCbpE

 

Parengė en arche

2011 01 03