Dabar miestelėnai gali džiaugtis mažesnėmis šilumos kainomis, tačiau, pasak Ukmergės bendruomenės pirmininko, tą pasiekti jiems pavyko tik per realų „fizinį karą“. Kai kurie žmonės mano, kad šildymo kainos yra sprogstama bomba, galinti išjudinti užmigusius mūsų šalies žmones, pažadinti realios savivaldos troškimą.

 

Apie monopolistų klestėjimą ir kitas mūsų šalies energetikos problemas trečiadienį, sausio 12-ąją, 18:00 val., Laisvajame universitete (LUNI) kalbės energetikos ekspertas dr. Vygintas Sidzikauskas. Paskaita vyks baro „Misterija“ I a. salėje (Totorių g. 18, Vilniuje).


V. Sidzikauskas – nepriklausomas energetikos ekspertas, Kauno politechnikos institute gavęs inžinieriaus mechaniko diplomą, tapo šilumos fizikos mokslų kandidatu (Kijevo Techninės šilumos fizikos institute), mokslų daktaru (Lietuvos mokslo taryboje), yra sertifikuotas C.E.M. (JAV energetikos inžinierių asociacijos) energetikos ekspertas.

 

Paskaitoje lektorius aptars tokias temas:

 

1) Žiupsnelis istorinės termodinamikos. Kalbėti apie šilumą labai paprasta, nes šiluma yra idėja, t.y. jos plika akimi nepamatysi, be to, ji yra ir kiekvieno asmeninis reikalas. Tiesa, kai kokių nesusipratimų kyla, kuomet šilumos idėja tampa piniginiu vertės ar šventos ramybės reikalu. Išties dalykas tampa visuomenine komplikacija, kai Celsijaus skale keliaujame vis žemyn, kad ir Kelvino šiluminės mirties taško link. Kaip energetika tampa skurdo ar turto visuomenės matu, ir kartu – klimato kaitos apologijos tarnaite? Šioje pasakojimo dalyje pakalbėsime apie šiandieninį vilniečių šildymo paveldą.

 

2) Lietuvos šilumos vartojimo rinka kaip pyrago „lasiojimas“. 9-ajame praėjusio amžiaus dešimtmečio išsilaisvinimas – pramonė iškeliauja į dausas arba į „laisvąsias ganyklas“, daugiabučių gyventojai lieka kiauroje geldoje. Energetikos išsikraustymas prasideda 1997 metais.

 

3) Mįslingas energetikos tarpininkavimo suklestėjimas. Iki AB „Lietuvos dujų“ privatizacijos visi tarpininkai Lietuvai dujas parduodavo pigiau nei „Gazprom“. Kur jie dingo? Paslaptingas 2000 m. Kubiliaus vyriausybės posėdis – lietuviškos atominės elektros niekas neperka ir už 5 ct, nes visi turi savos (2009 m. skelbiame pergalę: elektra 1 Lt nekainuos). Tarpininkai užpuola šilumos ūkį.

 

4) Medžioklės su varovais sunkumai Ukmergėje. Ukmergės šilumos ūkio nuoma – visos mūsų energetikos spindesys ir skurdas. Specialus planavimas, kainodaros ypatumai, komercinis slaptumas, šiek tiek lyginamosios analizės bei teismų praktikos.

 

5) Atgal į praeitį? Procesas fundamentalizmui nepriskirtinas dėl nefundamentalumo, tai ką čia ir bekalbėti apie priskirtinumą anarchizmui. Ramiai paskaičiuokime: visiškai „pavergtos“ rinkos ir tobulos rinkos požymiai identiški – žaidėjų kainos tarpusavyje nesiskiria.

 

Renginys „facebooke"

 

LUNI informacija

2011 01 10

 

{youtube}03WIh9u6b0A{/youtube}