Diskusijos dalyviai kalbės apie Afganistano okupaciją tuomet ir šiandien, Lietuvos karių dalyvavimo abiejuose Afganistano karuose priežastis bei pasekmes. Renginys vyks kūrybinėse „Artotekos“ dirbtuvėse, Strazdelio g. 1, Vilniuje (greta „Tamstos“ klubo ir Bastėjos).

 

Knygoje „Lietuva Afganistano kare“ savo atsiminimus dėlioja 1979–1989 metų Sovietų Sąjungos karo Afganistane dalyviai. Afganistano karo veteranai prisimena ne tik tolimus 1979-uosius, bet ir neseniai matytus vaizdus. Jie itin gyvai ir šmaikščiai piešia kareivių kasdienybę – automatų tratėjimą, pabūklų salves, sužeistus ir žuvusius draugus, santykius su vietiniais afganais, šioje pasaulio dalyje nuolat liejamą kraują ir nesibaigiantį ginklų žvangėjimą.

 

Praėjo daugiau kaip 20 metų, kai baigėsi karas. Atrodo, viskas jau turėjo susigulėti, nurimti, likti tik vienokie ar kitokie prisiminimai. Tačiau taip nėra. Daugiau nei prieš tris dešimtmečius Afganistane prasidėjęs karas tęsiasi ir šiandien.

 

Nuo 1994 metų įvairiuose karuose už Lietuvos ribų, kurie oficialiai vadinami taikos palaikymo misijomis, dalyvavo apie 5000 Lietuvos karių. Maždaug tiek pat lietuvių tarnavo Afganistane, kai Sovietų Sąjungos kariuomenė įsivėlė į ginkluotą konfliktą šioje šalyje. Per sovietinę invaziją Afganistane iš viso žuvo 96 šauktiniai iš Lietuvos, 97 buvo sužeisti. Per dabartines misijas žuvo 2 Lietuvos kariai (Bosnijoje ir Afganistane), keliolika sužeista.

 

V. Lukšio teigimu, karo paliesti Lietuvos „afganai“ susiduria su vangiai sprendžiamomis socialinėmis problemomis, negali užmiršti patirtų išgyvenimų ir nesusitaiko su savo ligomis bei skausmu. Pasak Afganistano karo dalyvių asociacijos pirmininko, panašiai jaučiasi ir kariai, dalyvavę dabartinėje karo misijoje Afganistane. Skirtumas tik tas, kad šiandien į Afganistaną savo noru išvykę lietuviai tarnauja ne ilgiau pusmečio ir gauna už tai atlyginimą.

 

LUNI informacija

2011 01 13

 

Vytas_Luksys_Lietuva_Afganistano_kare