„Defamacija“ išvertus iš anglų kalbos reikštų šmeižtą, asmens garbę ir orumą žeminančių žinių sklaidą. Žydų tautybės režisierius Y. Szamiras pasirinko šį žodį filmo pavadinimui norėdamas ištirti itin nepolitkorektišką temą – antisemitizmo fenomeną.

 

Filmas prasideda režisieriaus dialogu su nepažįstamu automobilio vairuotoju:

Ar žinote, apie ką kuriu filmą?

– Ne.

– Apie antisemitizmą.

– Kas yra antisemitizmas?

– Kada koks nors žmogus nekenčia žydų tautybės žmogaus.

– Nesąmonė, žmogau. Žydai valdo visą pasaulį.


Vėliau režisierius leidžiasi į kelionę po pasaulį ieškodamas antisemitizmo apraiškų, su kuriomis, kaip jis pats sako filmo pradžioje, niekada nesusidūrė, nors Izraelio žiniasklaida nuolat apie jas kalba. JAV jis susitinka su priešingų pažiūrų žmonėmis: Antidefamacijos lygos (ADL) vadovu Abrahamu Foxmanu, knygos „Israel Lobby and U.S. Foreign Policy“ autoriumi Johnu J. Mearsheimeriu, aršiu Izraelio vyriausybės politikos kritiku Normanu Finkelsteinu bei kitais žmonėmis, reiškiančiais kontroversiškus požiūrius į antisemitizmą. Su Izraelio studentų grupe jis lankosi Osvencimo stovykloje Lenkijoje ir stebi vietinių gyventojų reakciją.

 

Filmo režisierius leidžia suprasti, kad Izraelyje ir kitose šalyse gyvenantys žydai pernelyg skausmingai suvokia antisemitizmą netgi ten, kur jo visiškai nėra. Jis daro išvadą, kad tokiai perdėtai reakcijai didelę įtaką daro oficiali JAV bei Izraelio valdžios politika, klijuojanti „antisemitizmo“ etiketes visiems, kurie ją kritikuoja.

 

2009 m. juosta buvo pripažinta geriausiu dokumentiniu filmu Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių kino festivalyje (Asia Pacific Screen Awards) bei nominuota dar keliems apdovanojimams.

 

{youtube}pJo7LhSPJaY{/youtube}

 

LUNI info

2011 02 05