Renginyje bus siekiama gilesniu analitiniu lygmeniu permąstyti, kas yra vis agresyvėjantis nacionalizmas bei dešinysis ekstremizmas ir kokia ateitis laukia kairiųjų kapitalistinės globalizacijos laikmetyje. Renginys vyks anglų ir lietuvių kalbomis – bus sinchroninis vertimas. Įėjimas laisvas.


Prieš daugiau nei 20 metų F. Fukuyama paskelbė „istorijos pabaigą” kaip „galutinį žmonijos ideologinės evoliucijos ir Vakarų liberalios demokratijos universalizacijos tašką”. Tačiau tolesnis laikotarpis toli gražu neatvedė prie pabaigos. Per šį laikotarpį iškilo seniai pamirštas nacionalizmas, religinis fundamentalizmas, įvyko globalus darbo jėgos iškeldinimas ir žalingas nevaržomų finansinių srautų poveikis – atrodo, tarsi istorija kartotųsi.

 

1930-aisiais tokių socialinių, ekonominių veiksnių mišinys vedė prie liberalių demokratijų žlugimo ir totalitarizmo iškilimo. Europos kairieji, kurie suvaidino svarbų vaidmenį demokratizuojant visuomenes ir keliant gerovės lygį, anuomet pralaimėjo. Kairės ateitis dabar atrodo tai pat neužtikrintai, kaip ir tada.

 

Esant tokioms aplinkybėms, intelektualai ir aktyvistai iš naujųjų kairės judėjimų Europoje susirinks Vilniuje į dviejų dienų trukmės kairiąją politinę mintį stimuliuosiančią konferenciją apsvarstyti klausimo: kas laukia ateityje kairės ir demokratijos kapitalistinių santykių dominuojamose visuomenėse. Kaip kairė turi spręsti tokius kontraversiškus klausimus, kurie taip lengvai panaudojami populistinei ir, iš tiesų, nedemokratinei politikai: nacionalizmas, ksenofobija, imigracija, darbo ir žmogaus teisių pažeidinėjimas.

 

Konferencijoje pasisakys prof. Iñaki Santa Cruz (Barselona), intelektualas ir buvęs disidentas, kovojęs prieš Franco režimą; prof. Jakob Rigi (Budapeštas), akademikas ir Irano kairysis, persekiotas Khomeini režimo. Naujają viešųjų intelektualų ir „neoliberalios tvarkos” kritikų kartą atstovaus dr. Gavin Rae, dr. Przemysław Sadura (Varšuva), dr. Martin Franc (Praha), dr. Luboš Blaha (Bratislava) ir kiti. Pranešėjų iš Lietuvos tarpe – intelektualai ir aktyvistai iš „Naujosios kairės 95”: prof. Andrius Bielskis, dr. Nida Vasiliauskaitė, dr. Linas Eriksonas, dr. Tadas Leončikas, Daiva Repečkaitė, Tomas Tomilinas ir Algis Davidavičius. Konferencija remiama Rosos Luxemburg fondo Varšuvoje.

 

NK95 info

2011 10 05

 

nk95 konferencija